IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли скоро българската ваксина да стигне до клинични изпитвания?

Причините за изоставането на България с ваксинацията са чисто организационни, твърди д-р Пенка Петрова

19:50 | 19.05.21 г.
Може ли скоро българската ваксина да стигне до клинични изпитвания?

Българската ваксина може да стигне до клинични изпитания, ако следващите правителства се ангажират с финансиране. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Пенка Петрова, директор на Институт по микробиология „Стефан Ангелов“.

В средата на месец март беше представен прототип на българската ваксина срещу Covid-19, който е дело на Института по микробиология. След създаването на първия прототип на ваксина, финансиран от мрежата за институти „Пастьор“, Фонд "Научни изследвания" предостави достатъчно средства, за да се създаде и втори прототип.  Използвана е много надеждна, иновативна нанотехнология, като двата прототипа са близки по принцип на действие. Тя не прилича нито на РНК ваксините, нито на векторните и ще бъде представена пред научната общност през есента. 

„Нашите надежди са свързани със следващите правителства и ако се появи интерес от държавата и тя подпомогне този процес можем да достигнем и до клинични изпитания“, каза гостът.

Петрова добави още, че от новото правителство ще се очаква да повишат сериозно финансирането на научни изследвания в България. До този момент е направена стъпка с центровете за компетентност, но по думите на госта, там има много неизяснени моменти с бъдещите дружества, които ще представляват юридическите лица в тези центрове.

„Има и друго, в тези центрове голямото финансиране е за сграден фонд и апарати, но трябва да се обърне внимание и на самите учени, те са двигателят на тези центрове трябва да се финансират достатъчно. Оказа се, че 25 учени от БАН и 12 от университетите са сред топ учените в света в своите области – може би трябва да продължим със същата тенденция – да стимулираме научния потенциал, за да може да се развива“, обясни експертът.

Според д-р Петрова, причините за изоставането на България с ваксинацията са чисто организационни. „Имаме достатъчно ваксини“, каза тя.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още