Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Н. Болтаджиев: Промяната в стандартите ще премахне лобистките влияния в здравната система

Монополът на НЗОК трябва да се премахне и това ще подобри състоянието на здравеопазването в България, коментира председателят на ЦЗПЗ

гледано: 2470   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Монополът на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да се премахне, което единствено ще подобри състоянието на здравеопазването в България. Предложенията на здравния министър Стойчо Кацаров за промяна на стандартите, отпадане на лимитите и промяна на начина за оценяване на клиничните пътеки могат да се случат без работещ парламент, само с промени в наредбите и анекс към Националния рамков договор. 

Това коментира д-р Николай Болтаджиев, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, в  предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"През последните десет години системата се срина. 60% от леглата са свободни, а хората умират по стълбите без да имат достъп до услуги. Достигнахме смъртност от 35 на 1000 души по време на пандемията, която е много висока - в Европа стигаше до 8 на 1000", каза Болтаджиев.

Премахването на лимитите няма да има отрицателен финансов ефект върху болниците, смята Болтаджиев.

Още по темата

Лимитите бяха следствие на свръххоспитализация. Тя беше следствие на стандартите, а те бяха следствие на една убийствена политика по отношение на здравно-осигурителния модел преди десет години, когато бяха национализирани 12 млрд. лв. от резерва на НЗОК.  С промяна на закона беше ликвидирана НЗОК като здравно-осигурителен фонд – стандартите бяха опит за балансиране. Касата в момента е просто държавен бюджетен разпределител“, посочи той.

Тези стандарти бяха чисто лобистки, които обслужваха определени болници и клиники, коментира председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването

Въвеждането на стандартите оскъпи медицинското обслужване. Преди тях имаше по 800 млн. лева излишък, след това мениджърите трябваше да компенсират това с повече хоспитализации, каза Болтаджиев.

Около 4,2% от БВП са средствата за здраве в държавата, има и доплащания около 4%, което е близо до предложенията на американската търговска камара AmCham, но много по-ниско от Европа, каза Болтаджиев.

Трябва да се повишат цените на пътеките за лечение на деца и това ще привлече специалисти и инвестиции за създаването на специализирани детски центрове, смята д-р Болтаджиев. След лобисткото оскъпяване на кардио-инвазивните пътеки България се напълни с подобни центрове и смъртността падна 3 пъти, даде пример той. 

Още от "Светът е бизнес" можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Местното производство продължава да е предпочитано от българите