IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Денчев: Социалните предприемачи трябва да бъдат стимулирани

Липсата на финансиране и едостатъчна бизнес компетенция от страна на самите предприемачи са основните проблеми в България, според експерта

13:04 | 22.09.21 г.
Н. Денчев: Социалните предприемачи трябва да бъдат стимулирани

Преди седмица в УНСС се състоя кръгла маса  за подпомагане на социалното предприемачество в България. Събитието се провежда в рамките на проект Elanet-SE. Целта на събитието е да се обсъдят нуждите на социалните предприемачи в България и кои са добрите практики за тяхното развитие. Идеята е да се създаде динамика, която да консолидира екосистемата за социално предприемачество. Това заяви, проф. д-р Николай Денчев от Свободния университет в Брюксел пред Bloomberg TV Bulgaria.

“Българското социално предприемачество, в сравнение с европейските, е по-специфично и има нужда от развитие. Социалните предприемачи са хора, които се фокусират върху социални проблеми като интеграция на хора с увреждания или хора от малцинствата. Чрез определен бизнес модел социалните предприемачи се опитват да разрешат тези проблеми", коментира Денчев.

Основните проблеми пред социалните предприемачи в България, които той посочва, са липсата на финансови средства, както и недостатъчна бизнес компетенция от страна на самите предприемачи. Най-често те ръководят малки организации, които с много труд и желание се опитват да постигнат целите си, но сами по себе си те не привличат внимание в обществото.

“Университетите имат сериозни компетенции в много полета и при добро желание те могат да бъдат от полза за социалните предприемачи”, посочи той.

Проф. Николай Денчев обясни в ефира на предаването “Бизнес старт”, че генерално в ЕС организациите, които създават социални предприемачества, са църквата, държавата и бизнесите. В България тези сектори, по исторически причини, не са добре развивани допреди 30 години. Той смята, че България може да се похвали с добре развити кооперативни съюзи, както и общини, и те могат да бъдат предпоставка за създаване на социални предприемачи. 

Гостът обясни и как е започнала цялата инициатива. “Бяхме се събрали на кръгла маса с краля на Белгия, който зададе въпроса дали може да се съберат 1000 успешни примери за социално предприемачество. В Белгия има 17 000 регистрирани такива, което означава, че задачата не е особено трудна”, посочи той.

По думите на проф. Денчев идеята на Elanet-SE е да събира по тематика социални предприемачи с организации и фирми, които биха били заинтересувани в работата на социалния предприемат и би му помогнал. Той посочи, че сам човек няма как да знае за всичките организации, с които може да работи, и има нужда от роботизиран дигитален инструмент, който да помага в осъществяването на връзката.

Целия разговор с проф. Николай Денчев можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още