Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Н. Ганчев: Клинтън и Тръмп силно поляризират САЩ

Тръмп има политика за силно намаляване на данъците, Клинтън планира силно увеличение на заплатите, коментира финансовият анализатор

Н. Ганчев: Клинтън и Тръмп силно поляризират САЩ

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Президентските избори тази година са силно разделящи Съединените щати. Това мненние изказа финансовият анализатор Николай Ганчев в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

„Покрай интернет забелязваме, че хората се капсулират. Те живеят в затворен свят и гледат специални предавания. В САЩ консерваторите гледат Fox, либералите - MSNBC. Самата възможност за политически диалог и за една обща визия за държавата намалява. Това е много голям проблем. Виждаме го и в отношението на Доналд Тръмп, и на Хилъри Клинтън".

Ганчев припомни, че Тръмп има политика за силно намаляване на данъците. Според анализатора принципно това е една добра икономическа политика и би генерирала икономически растеж, но сегашните щати са с различни финанси.

„Има силни бюджетни дефицити. Държавният дълг на САЩ е над 100% от БВП. Проблемът на данъчната политика е, че трябва да бъде съгласувана с бюджетната политика", каза Ганчев. „Нито един от двамата кандидати не е идеален в това отношение". 

Още по темата

По изчисления на Бюджетния офис на Конгреса средногодишният дефицит от данъчната политика, предлагана от Тръмп, е 9%, каза още събеседникът.

Той обясни, че „Америка има прекрасен закон за фалитите", който защитава кредитополучателя, а не банките и Тръмп се е възползвал от него в миналото. Но по думите на Ганчев, „когато говорим за една държава, особено такава като Америка", подходът трябва да бъде различен, защото САЩ „винаги са уважавали плащането на дълга си" и затова има „много високи очаквания към Съединените щати, че ще си изплащат дълговете, че думата им е силна и валидна".

„Ако има дори и малка вероятност за фалит, това може да попречи много на икономиката на САЩ,  но и на световната икономика".

Според Ганчев при победа на Клинтън се очертава сериозно увеличение на работната заплата.

„Склонен съм да кажа, че трябва да има някакво увеличение, но не такова. Ако скочи два пъти, има риск хора, които работят на минимална работна заплата, да бъдат заместени, част от тяхната работа да бъде изнесена за Китай или да бъде роботизирана. Най-големият проблем е роботизацията и автоматизацията на работните места".

„Хилъри не е идеална, но се радвам, че е демократичната номинация, защото Бърни Сандърс бе много по-крайно ляв. При него щеше да има повече държава, а колкото повече се увеличава държавният бюджет, толкова повече са опасностите да се спре растежът", коментира още Ганчев.

Още по темата вижте тук!


 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Експерт: Държавата и бизнесът трябва да си сътрудничат за киберсигурността