IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Янков: Летище София има нужда от стратегически оператор, който да го развие

Конкуренцията в концесионната процедура е добра, твърди председателят на СД в "Експат Кепитъл"

11:46 | 07.05.19 г.
Н. Янков: Летище София има нужда от стратегически оператор, който да го развие

Пет големи компании са подали документи в процедурата за концесия на Летище София - по-малко на брой в сравнение с по-големия интерес за Летище Белград. Въпреки това конкуренцията е добра, защото става дума за големи инвеститори, които имат годишен капацитет от десетки и дори стотици милиони пътници. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria бившият зам.-министър на транспорта Никола Янков, сега председател на Съвета на директорите в "Експат Кепитъл".

Той коментира, че процедурата за Летище Белград е минала по-прозрачно, без отлагания и политически турбуленции, което е привлякло повече кандидати. Участието в една таква процедура струва милиони долари, компаниите искат сигурност, че всичко ще бъде доведено докрай, обясни той. 

Летище София има нужда от стратегически оператор, който да го развие, а държавата няма пари да инвестира в него, заяви експертът.

Трафикът през Летище София изпревари очакванията ни. Интересът на самия концесионер ще зависи от трафика и той ще трябва да направи нов терминал вероятно преди предвидените за това 10 години, заяви Янков за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По повод идеята с парите от концесията да бъде финансирано БДЖ Янков уточни, че това не е част от процедурата, а просто приходи за държавния бюджет. 

Решението да се финансира БДЖ с 550 млн. лв. е съвсем различно и трябва да се коментира извън тази процедура, каза той. Според него товарните превози на държавния железопътен превозвач трябва да бъдат приватизирани, а гарите да бъдат дадени на концесия. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още