Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Н. Кицевски: Намаление на ДДС върху книгите няма да увеличи читателите

Освобождаването на книгите повдига въпроса защо да не се намали ставката и върху лекарствата, пита реторично директорът на издателство „Просвета"

Н. Кицевски: Намаление на ДДС върху книгите няма да увеличи читателите

Снимка: Pixabay

Въвеждането на намален или нулев данък добавена стойност върху книгите може само да бъде приветствано. Това решение обаче няма да има съществено отражение върху книгоиздателския сектор, защото няма да доведе до увеличение на читателите. Това каза Никола Кицевски, директор на издателство "Просвета", в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Кицевски ДДС не бива да се намалява или премахва върху която и да е стока, ако не става дума за всеобщо премахване или намаление. 

Още по темата

„Би било много добре данъкът да се намали за всички стоки например с 2%. Освобождаването на книгите повдига въпроса защо да не се намали ставката и върху лекарствата“.

Има други начини да се помогне на книгоиздаването и българския бизнес, а най-лесният сред тях е правителството да започне да спазва собствените си закони, посочи той.

„Имаме закон, според който правителството трябва да отделя пари всяка година за закупуването на нови книги в библиотеките, което не се случва“, поясни още специалистът.

Гостът коментира и основните тенденции в книгоиздаването, като посочи, че нарастването на цените на книгите е преди всичко заради намаляващия брой читатели.

„Тиражите на книгите спадат в глобален мащаб... Електронното книгоиздаване засега няма особен успех – делът на електронните книги е около 8% от общия обем продажби“, каза още гостът.

гледано: 1398   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
2
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Книгите вече са много скъпи. Лично аз, с темпото с което чета интересна книга, я приключвам за 2-3 дни. А книгите, които ме интересуват, отдавна са по 35 лева. Няма как да давам толкова много пари за книги. Мемоарите на Чърчил за ВСВ (съкратени) на руски език, продавани в България в 6 тома са около 300 лева и са изчерпани. Тегленето е безплатно и никой няма да даде пари, докато има толкова безплатни книги. А духът е изпуснат от бутилката, стотици хиляди книги могат да се четат безплатно, а и да се складират в електронен вид. Аз дари огромната си книжна библиотека на едно читалище. Дадох ги без всякакви документи, просто им ги струпах отпред.
2
 
4
 
5
khao до: das
преди 1 месец
Няма профилна снимка
иначе аз съм твърдо ЗА да се намали ДДС-то за всичко, не ме разбирай грешно! но се дразня леко като почнете точно с рефрена за кучета и котки, може, за *** не ... или там вица за негрите.
6
 
2
 
4
khao до: das
преди 1 месец
Няма профилна снимка
нали говорим връзката книги-читатели, сега ми излизаш че си купил учебници което в твоя случай е задължително.
Та те питам пак, ти колко книги художествена литература си купи, и с колко повече щеше да си купиш ако ДДС-то е с 2% по ниско, както говори господина.

На другите въпроси няма да клъвна :):) с отговор! защото изместваш темата точно в посоката за негрите.
3
 
8
 
3
das до: khao
преди 1 месец
Ами да помисля, семейството ми е купило около 10 книги от началото на годината, включително учебниците и помагалата на детето, което е ученик. Средно по 10лв. на книга, ето ти 100лв. От тях ДДС-то е 20лв. Ако стане от 20% на 5% ето ти едни 15лв. спестени, т.е. за още 1-2 книги да си купи човек, нали?
А защо за хазарта и туризъма може?
А Вие защо биете негрите?
5
 
3
 
2
khao до: das
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ти колко книги си купи миналия месец и колко повече ще си купиш следващия, ако от утре ДДС-то е с 2% по малко.
Като си отговориш на този въпрос, ще си отговориш и на горния :)

Още от Bloomberg TV
Започват два пилотни проекта в областта на проптех индустрията