IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Кръстев: До края на август може да има ново правителство в Северна Македония

България и Македония могат да подобрят сътрудничеството си с мека сила и дипломация, смята журналистът и анализатор

22:35 | 04.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

България и Гърция могат да бъдат локомотивът на Северна Македония за Европейския съюз (ЕС). Бихме могли да подобрим сътрудничеството си в различни области - икономика, образование, медии, технологии, иновации, прилагайки мека сила и дипломация. Това заяви журналистът и международен анализатор Николай Кръстев в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Две седмици след провеждането на парламентарните избори социалдемократите в Македония успяха да си осигурят допълнителни гласове за съставянето на мнозинство, които ще надхвърлят необходимите 61 гласа".

Журналистът обясни, че в рамките на ВМРО-ДПМНЕ започват особени процеси и битка за лидерския пост. По думите му бившият шеф на специалните служби – Сашо Миялковски, в момента е острието срещу управлението на Християн Мицкоски. Николай Кръстев не изключва да се стигне до разпадането на ВМРО.

"ВМРО говореше, че ще промени договорите с България и Гърция и че не приема постигнатото преди 3 г. Риториката им е антиевропейска, затова няма да получи кредит на доверие от албанските партии, които държат ключа за съставянето на новото правителство", посочи анализаторът.

Кръстев твърди, че до края на август може да видим ново правителство в Македония, базирайки се на информация от достоверен източник.

Искаме разпозанаваем партньор на югозапад от българската територия.

"Това е Социалдемокатическият сюз, който води прозападна политика и преговори с ЕС и направи всичко възможно за 3 г. да вкара страната в НАТО", подчерта Кръстев.

"Днес Северна Македония е различна от тази през 1944 г. или през 1918 г. Невинаги имаме сходни позиции с нея, но трябва да установим по-тясно сътрудничество".

По думите на Николай Кръстев страната винаги е била мултиетническа по своя характер през последните 100-120 г.

По отношение на стандарта там той отбеляза, че средната заплата е около 400 евро.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още