IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Стефанов: Ръстът на китайската икономика е шанс за либерализацията

Пекин ще продължи по пътя на глобализацията, включително в капиталов план и външната търговия, коментира анализаторът

10:25 | 29.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за отваряне на китайската икономика е свързана с пълна либерализация на местния капиталов пазар. Растежът на икономиката на страната през второто четимересечие вдъхва надежда за инвеститорите и е шанс за този тип либерализация, заяви проф. Нако Стефанов, преподавател, анализатор на процесите в Далечния Изток, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Китайският президент Си Дзинпин каза, че Китай ще продължи по пътя на глобализацията, включително в капиталов план и външната търговия, и ще се стреми  да не се получи разединение между САЩ и Китай, а дори запазване на връзките между тях".

Освен това ще има и стремежи вътрешнокитайският пазар да се превърне в локомотив на китайската икономика, стана ясно още от разговора.

"До избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ концепцията за Кимерика се приемаше за нещо, благоприятно и за двете страни, но той показа,че зад тази формула Китай се превръща в глобална сила на фона на отслабване на САЩ", смята гостът

Преподавателят взе отношение по темата за технологичната война. Проф. Стефанов посочи, че петте най-високотехнологични компании на САЩ имат свои производствени бази в Китай. "Китай е най-големият износител на редки метали, без които високите технологии не могат. В този ред на мисли се получава двойствена зависимост – от една страна, производствена, а от друга – суровинна. Едно разединение ще бъде удар, и то върху американските компании", подчерта той.

Стефанов отбеляза и факта, че карантината около коронавируса нанесе силен удар на търговските превози с морски транспорт, а един заместител на тях е железопътният превоз между Китай и Европа, Новият път на коприната.

По темата за китайско-руските отношения гостът обясни, че Русия продължава стратегическото партньорство с Китай, без двете държави да преминават към съюзнически отношения. "Най-малко си партнират в геополитически план, а най-вече - във военнотехническата област и доставките на газ", поясни той.

Целия разговор с Нако Стефанов вижте във видеото.

Още новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
този е единствения анализатор който го викат от дъжд на вятър в тоя сайт и има нещо в главата си за разлика от останалата аналнализаторскa паcминa .... За Валентин Вацев явно има забрана, защото той не е политкоректен .... :)) иначе човека си е направо национална реликва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още