Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

На всеки 100 души, влизащи в пенсионна възраст у нас, само 66 навлизат в активна

Проблем са емиграцията на младото, образовано население и високата смъртност, казва доц. Георги Бърдаров

На всеки 100 души, влизащи в пенсионна възраст у нас, само 66 навлизат в активна

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Големият проблем на България е липсата на активно, трудоспособно население. Това каза доц. Георги Бърдаров, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria. 

“Коефициентът на демографското заместване в България е притеснителен - на всеки 100 души, влизащи в пенсионна възраст, само 66 влизат в активна”. 

Доц. Георги Бърдаров посочи, че има области като Видин, Кюстендил и Габрово, където населението на 65+ години вече достига 30%. 

Според него проблем са емиграцията на младото, образовано население и високата смъртност. 

“Няма как рязко да увеличим раждаемостта, така че всички усилия трябва да бъдат насочени към увеличаване на дела на младото, активно население, т.е. младите, които в момента са в България, да имат условия да живеят и да се реализират тук". 

“Когато говорим за демография, на първо място трябва да говорим за образование, което да е адекватно на съвременния свят, на технологиите и на нуждите на пазара на труда”, каза още той. 

Кои са добрите примери в областта на образованието в България?  Вижте във видеото с целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
0
 
4
Dr. Vatnikov до: driverf1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Нещо си в грешка, освен ако не си завършил Кенийска филология или нещо подобно, заплатите на висшистите в България, особено в София, са по-големи от миячите на чинии в Германия по номинална стойност, а по покупателна способност да не говорим!
1
 
3
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
"Според него проблем са емиграцията на младото, образовано население и високата смъртност."
Така господин Бърдаров казва за следствието,но ревностно пази тайна за причината.....,а тя е:
Некадърното управление на властимащите и личното им облагодетелствуване и тогава идва ред на имиграцията на младите висшисти.....,те просто няма какво да губят в България,а миенето на чинии в чужбина с ценз на висшист е поне 5 пъти по-високо от реалното заплащане в родината ни.....
П.С.За малко щях на напиша фамилията на Бърдаров като Бърдаков.....
1
 
7
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Е, има и бързо решение на проблема. На автора на статията му е било неудобно да го спомене явно, но на мен не ми е. Вдигаме с още 5 години пенсионната възраст и готово. За 1 час се пише закона, гласува се в следващото събрание и воаля, то и без това в последно време само глупави праволинейни закони пишат, каква е разликата дали ще има още 1 на фона на всички останали?
1
 
9
 
1
преди 4 месеца
То толерирането на раждаемостта, обаче по безумен начин и сред погрешните прослойки, всъщност е основна част от проблема. Колкото и да се мълчи по въпроса - фактите са категорически - НЕработещите лица в трудоспособна възраст са процентно равни на пенсионерите... и само около 1/4 от тях активно си търсят работа. Останалите са напълно доволни от паpaзитното си съществуване. И огромният проблем е, че политическите престъпници от десетилетия вече толерират именно тяхното безконтролно размножаване, което води до тотален срив на образователното ниво сред младото поколение. Колкото и да се мъчи министър Вълчев да ги задържи в училище, усилията му са безмислени - защото първо - извратената система на финансиране толерира търпенето на фиктивни ученици в училище (които само се водят такива и стигат до 5-6 клас без да знаят и азбуката), второ - защото за да тръгне едно дете на училище, то трябва да има база - езикова грамотност, възпитание, хигиена и т.н. неща, които се учат в семейството - а щом родителите са ***, изостанали с 10 000 години в цивилизационното си развитие, училището нищо не може да промени.

Реално от тия 66 - дето изризат на пазара на труда - 25-30 са негодни за НИЩО освен за най-примитивен труд - който първо носи ниска добавена стойност, второ - те не желаят да полагат и него, защото са научени да се препитават само то кражби, измами и социални помощи.

Това ще е причината за тотална и скорошна катастрофа на пенсионната система - защото няма как 1 милион работещи да хрантутят 6 милиона НЕработещи. Разбира се тогава тия, дето са ви подлъгали да си подарите личните пенсионни партиди на Ной - или ще са пукнали, или ще са минали в нелегалност, така че не си мислете, че ще ви се отдаде да им търсите сметка за.

Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?