Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Надя Неделчева: ЦИЕ се развива с двойно по-високи темпове, отколкото Западна Европа

Сега е идеален момент инвеститорите да помислят за заемане на експозиция към Източна Европа, твърди експерт

гледано: 1110   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

През последните години Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се развива с двойно по-високи темпове, отколкото Западна Европа.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria портфолио мениджърът на взаимния фонд "ДФ Адванс Възможности в Нова Европа" на "Карол Капитал Мениджмънт" Надя Неделчева.

„В компанията ни вярваме в дългосрочния потенциал на Централна и Източна Европа. Ако погледнем чисто макроикономически, това е един регион, който има много солиден потенциал по линия на конвергенция. Tук имаме много ниски нива на развитие, измерени например чрез ниво на БВП на глава от населението. Това е ниско развитие, но ниската база предполага по-силни ръстове“, обясни още тя. 

Още по темата

Според Неделчева една от основните характеристики на нашия регион е много силната обвързаност с Европа по линия на търговските взаимоотношения. „Над 60% от износа на повечето страни от региона отива към Европейския съюз (ЕС). Това е добре, когато Европа се развива добре, но пък е и източник на уязвимост, когато еврозоната страда, както бе през последните две години“, посочи Неделчева.

По думите ѝ обаче последният сценарий, според който несигурността в еврозоната ще доведе до негативни последици за региона на ЦИЕ, не се е случил. „Това, което всъщност стана, бе, че икономиките от Централна и Източна Европа всъщност успяха да компенсират спада на износа към еврозоната с повишено вътрешно търсене“, коментира тя и добави, че сега е идеалният момент инвеститорите да помислят за заемане на експозиция към Източна Европа.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Стоян Панчев: Липсват екоаргументи срещу изграждането на втори лифт в Банско