IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде ще поеме щатският долар?

По-силното представяне на американската икономика може да поднови натиска върху най-търгуваната валутна двойка в света

08:07 | 21.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Ескалацията на търговската война между САЩ и Китай, която доведе до нов кръг от наложени мита между двете най-големи световни икономики в последните дни, насочи отново вниманието към представянето на американския долар. Споразумението за прекратяване на търговския конфликт вече далеч не изглежда толкова сигурно, колкото преди няколко седмици и това доведе до смут на финансовите пазари.

Веднага след новините за новите мита от двете страни на пазарите ясно си пролича пренасочване на капиталови потоци от рискови активи към такива, считани за убежища. Днешният щатски долар също има известен статут на убежище при спад в апетита към рискове.

Други, чисто фундаментални причини, които удариха по едно рамо на долара през изминалата седмица, са подобряването на потребителските настроения и информациите, че новото търговско споразумение между САЩ, Канада и Мексико ще бъде подписано скоро. Всичко това доведе до тест на най-високата стойност на доларовия индекс (DXY) за последните две години, която бе достигната в края на април.

От началото на годината до 20 май DXY е нараснал с 2,14%, с което не оправдава прогнозите на много от анализаторите за слаб долар през 2019 година. Въпреки че ФЕД спря цикъла по повишаване на лихвите, дори пазарите вече включват в прогнозите си сваляне на лихвите до края на годината, USD успя да поскъпне срещу повечето си основни конкуренти през 2019 г. Единственото изключение е канадският долар, който се възползва от ръста в цените на петрола и успя да притисне южния си съсед.

Въпреки това, последният доклад на CFTC (от 14 май) за позициите на трейдърите показа късите позиции в евро, което е в противовес настоящия тренд. Малко по-добри икономически данни за еврозоната могат да съживят малко настроенията около еврото и да подкрепят възходящо движение при двойката EUR/USD.

В същото време по-силното представяне от страна на американската икономика може да поднови натиска върху най-търгуваната валутна двойка в света и да доведе до опит за пробив под психологическите 1,10.

При доларовия индекс, който измерва силата на “зелените пари” срещу 6 от основните му конкуренти, пробив над споменатия 2-годишен максимум 98,04 ще даде шанс за продължаване на възходящия тренд към психологическите нива от 100. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още