IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насочват ли се американските акции към нов дотком балон

Това наистина e голям, голям проблем, който е подценяван, смята експертът Майкъл Гайед

10:01 | 31.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Насочват ли се американските акции към нов дотком балон

На фона на най-новите рекордни нива на търгуване, до които достигнаха в последните месеци американските акции, множество експерти изразиха опасенията си за прекалено раздуване на пазара. Някои от тях дори определиха ситуацията като "балон в стила на 1999 г."

През тази седмица водещите щатски индекси S&P 500 и Dow Jones Industrial Average се покачиха до рекордни нива от съответно 1 775,22 и 15 721 пункта. И двата индикатора обаче затвориха с понижения в сряда, въпреки че очаквано за пазарите Федералният резерв на САЩ запази текущия курс на монетарната си политика.

Според Майкъл Гайед, главен инвестиционен стратег в Pension Partners, пазарните движения през настоящата година изцяло са ръководени от сигналите за бъдещето на количествените улеснения на Фед.

"Виждаме доста значителни постъпления при акциите – най-много от 2000 г. насам. Инфлационните очаквания обаче все още не са във възходящ тренд... Сега изглежда е началото на потенциален балон предвид колко надалеч американските акции се отклоняват от основната икономика, инфлационните очаквания и цялостната реалност", отбеляза експертът пред CNBC.

"Това наистина e голям, голям проблем, който е подценяван", добави още Гайед.

Майкъл Гайед направи паралел с пазарната ситуация от края на 1990 г., когато огромният инвеститорски апетит за интернет-базирани акции доведе до огромни печалби за американските индекси. Впоследствие това спомогна за тяхния крах през 2000 г., широко известна като Dot.com bubble.

По думите му подобна тенденция се очертава при пазарите на акции в САЩ днес. "Причината са огромните парични стимули на Фед, който достигат 2,8 трлн. долара от края на 2008 г. насам. Но вместо да стимулира икономиката, потокът на лесни пари подпомага пазара на акции“, посочи Майкъл Гайед.

"В резултат те рискуват нов балон на ликвидността като този от 1999 г.", добави той.

Главният инвестиционен стратег в Pension Partners изтъкна редица предупредителни знаци за образуването на балон на американския фондов пазар, включително най-новото слабо представяне на малките компании в САЩ, силният апетит към сектора на отбраната и фактът, че доходността по облигациите не се покачва.

"Големите корекции на фондовия пазар се предхождат от самодоволството, илюзията за стабилност, ливъридж и чувството за правота", добави още Гайед.

Повече за бъдещето на паричните стимули на Фед може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още