Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Небанковите институции са по-активни при предлагането на потребителски заеми

Банките бягат от малките кредити, за които е нужно повече администриране и провизии, коментира Деян Василев от MoitePari.bg

гледано: 2699   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Банките не са неглижирали потребителското кредитиране, но небанковите институции са изключително проактивни, иновативни и изобретателни в подхода към клиентите и наистина правят така, че човек много лесно и бързо да получи одобрение за потребителски кредити.

Такава тенденция очерта Деян Василев, изпълнителен директор на MoitePari.bg, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Докато при банките има друго сито - те имат много повече провизиране, повече международни стрес тестове. Те са фокусирани преди всичко върху ипотечни и допълнително към потребителски. При по-малките кредити, т.нар. бързи кредити, интересно е, че малките суми до заплата, месечните, двумесечни кредити не отбелязват голям ръст. При тях има едно задържане около 300-400 млн. лева на отпуснатите кредити от нефинансовите институции", посочи той.

"Голям ръст бележат по-стандартните, потребителски кредити, които са между 5 хил. и 10 хил. лева и се отпускат от три до седем години. Това е съвсем различен продукт и заради това, че всички институции имат достъп до централния кредитен регистър, до НОИ, икономиката се развива, хората имат по-добри доходи, това позволява на тези институции да предоставят такава услуга."

Експертът е на мнение, че част от банките бягат от тези малки кредити, защото за отпускането им е необходимо повече администриране и повече провизии.

“В много банки стойността за поддържане на тези заеми е по-голяма, заради ниското ниво на автоматизация. Някои банки, които са по-малки, се ориентират към този сегмент, а други, които са по-големи, се насочват към стандартния кредитен сегмент”, посочи Деян Василев.

Той смята, че съвсем скоро и банките ще внедряват иновации в България, свързани с електронно одобрение и "ще бъдат по-активни към клиенти, които не са толкова чувствителни към цена, а към удобство".

Василев напомни, че като утвърдени модели от САЩ, от Западна Европа навлизат и платформите за P2P кредитирането.

“Консолидацията е неизбежна", заяви изпълнителният директор на MoitePari.bg

По думите му пазарът може би няма да расте толкова дълго време с двуцифрени стойности и големите портфолиа ще позволяват различни варианти за поддържане на бизнеса на ниво чрез програми за лоялни програми.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Радина Колева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
БСК: Възможно е да има втора вълна на безработица