IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостатъчният брой квалифицирани кадри си остава основен проблем за IT бранша

Мащабът на бранша е толкова голям, че производството на кадри от образователната система не успява да наваксва ръста на индустрията, твърди Георги Захариев

09:50 | 10.12.17 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наличието на достатъчен брой квалифицирани кадри за софтуерната индустрия остава основен проблем пред бранша в България. Това коментира пред камерата на технологичното шоу UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ. 

По думите му именно това е едната основна причина за лекото забавяне на ръста в индустрията, който през тази година се очаква да е от 14 на сто. Другата причина според Захариев е самият мащаб на бранша, който е до такава степен голям, че производството на кадри от образователната система и останалите организации, като софтуерни академии и университети и т.н., не успява да наваксва ръста на индустрията.

"Така продължаваме да стоим в постоянен недостиг на кадри", каза специалистът.

14%-ен ръст на приходите в бранша показа десето поред изследване БАСКОМ Барометър, който осветлява състоянието на индустрията и се издава ежегодно от 2009 г. от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Това е пети пореден двуцифрен ръст на индустрията, а към 2016 г. приходите минават 1 млрд. евро, докато година по-рано бяха 1 млрд. долара, обясни Захариев.

По думите му БАСКОМ, а и други организации от сектора, подемат редица множество инициативи за решаване на проблема и те вече дават резултат.

"Един от последните успехи е стартирането на проекта „Професия програмист“, което е квалификация и нова професия в средното образование. Върху това работим може би вече пет години, но в крайна сметка получихме и подкрепата на Министерството на образованието, така че това вече е факт от тази година", каза Захариев.

По думите му донякъде проблемът би могъл да се облекчи с промяната на режима за сини карти – нещо, което наскоро бе решено. Но това според него няма да е генерално решение на проблема, каквото едва ли ще има скоро. 

Вижте целия разговор във видео материала!

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

21
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 6 години
прав си, но ако аз му го бях написал на тоя *** юлиан12 пак щеше да изсъска нещо дебилнo, аз познавам една камара програмисти които не емигрират именно защото тук изкарват по големи пари и живеят много по добре :):) .. разбира се има няколко изключения, но те са по скоро в статистическата грешка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 6
Един Българин
преди 6 години
До емигрантите: Ако сте наистина сериозни ИТ специалисти...защо ще емигрирате изобщо? Та в тази професия няма никакво значение от къде програмираш, поддържаш, консултираш и прочие. От България можете да изкарвате дори повече пари от Германия в много случаи, да не говорим, че тук стандартът е по-нисък и можете да живеете многократно по-добре. Всеки си преценява, аз имам колеги къде ли не по "западния" свят и повечето от тях имат сходен стандарт с моя, но балансът работа/семейство и приятели им е адски прецакан. Е, благодаря аз на това "гурбетчийство" само да мисля как да се събитрам със семейство и приятели. А ако работодателят ми не ме осигуряваше, не ми плащаше или ме тормозеше, то той много отдавна нямаше да е мой работодател и то не по негово желание. Всеки трябва да цени преди всичко себе си и способностите си. Когато нещо не е наред го променя. Държавата била кофти..., а вие знаете ли какво е по Германия, Белгия, Франция и т.н. си тия "работници" от Афганистан? Не можеш да пуснеш жена си детето да разходи. Айде няма нужда от такива "готини държави".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 15 rate down comment 4
julian12
преди 6 години
Ivanov и edimi са напълно прави. Само не споделям мнението на Ivanov, че българските компании се държат некоректно. Това е вече по-скоро изключение. Аз също като тях отдавна съм се изнесъл поради причините, които е изброил edimi. Системата в България не работи и това е факт. Факт, който е една от основните причини да напусна това жалко подобие на държава. Много е тъжно, че нашите родители (поне моите) са прекарали живота си с надеждата да ни осигурят бъдеще, а сега ние принудени от обстоятелствата трябва да живеен в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 4
ivan.ivanov
преди 6 години
Късмет на всички, които решат да останат в България! :)Една статия на Bloomberg описва причината, заради която българите масово напускат собствената си родина, спасявайки се от беззаконието на държавния апарат.Прочетете "България изпусна възможностите си за икономически растеж"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Успех на всички кандидат-гурбетчии ...на тебе най вече ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 0
ВДачев
преди 6 години
Може би проблема би бил по-малък ако "мениджърите" на същите компании не почваха масово да се държат с "персонала" като козари с кози в момента в който попотръгнат нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Това е така защото всеки квалифициран IT кадър много бързо след преминаването на първоначалния (студентския) стаж осъзнава, че може и сам да се оправи и да работи за себе си, вместо за чуждия бизнес. Големите компании, които осигуряват поръчките станаха много по-гъвкави в различните трудово-правни взаимоотношения. И за тях е добре, а за нас още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
...а пък за " бъдещите пенсионни доходи" да вземеш да си свериш часовника малко с немския ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Nicht alles ... Въпросът който му зададох , а именно какво ше прави със семейството си и 1500 евро заплата , нещо няма отговор в твоята мантра "...човек би избрал, по-добрите организация, ред, правила, спазвани закони и бъдещи пенсионни доходи."Мизерия увеличаваща се прогресивно в бъдещето !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 11
majnata
преди 6 години
На запад те чака същото...струпването на огромни маси хора в една Германия например , веднага смъква работната заплата...какво ще правиш със семейството си и заплата от 1500 евро чисто / ако си късметлия , професионалист и говориш немски много добре / ?Светло бъдеще ли ...да , ама в някой друг , по добър живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още