IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нейков: Българите, които нито учат, нито работят, са много по-малко от 300 хил. души

Големият проблем на обявените за демотивирани е, че те нямат официално признание на квалификацията си, твърди експертът

11:57 | 09.11.17 г. 4
Нейков: Българите, които нито учат, нито работят, са много по-малко от 300 хил. души

Българите, които нито учат, нито работят, са много по-малко от 300 хил. души. Това коментира бившият социален министър Иван Нейков пред Bloomberg TV Bulgaria във връзка със скорошно изследване, резултатите от които показват, че 330 хил. души в трудоспособна възраст са демотивирани.

“Вероятно тези 330 хил. българи, които нито учат, нито работят, не го правят по нашата стандартна представа. Трудът се променя буквално всяка година и става все по-динамичен, все повече се отдалечава от този модел, който Международната организация на труда ни остави в началото на ХХ век”, каза експертът.

Все повече хора работят не на пълно работно време. Колкото е по-висока квалификацията, толкова е по-трудно да убедиш човека, притежаващ тази квалификация, да дойде при теб и да работи осем часа“, допълни той.

По думите му вероятно част от тези проблеми не са уловени от изследването, защото е сложена една традиционна рамка на учене и работа, в която да се вместят всички хора.

Нейков обърна внимание, че големият проблем на тези, които са обявявени за демотивирани, е че те нямат официално признание на квалификацията си - нямат документ, което “ги вади от белия пазар и всичките те влизат в сивата икономика“. 

Според него това е групата от хора, която захранва сивата икономика. Те обаче са активни и мобилни. Те са готови не само да сменят работа всяка седмица, те са готови всяка седмица да си сменят държавата“, посочи той.

Нейков смята, че те са потенциал за българската икономика. Той е категоричен, че държавата трябва да помогне, като осигури възможност на тези хора да си докажат квалификацията.

Експертът напомни, че такава опция има чрез т.нар. система за признаване на знания, придобити по неформален начин. “Имаме и наредба, имаме и институция, която го прави, само че не съм видял жив човек досега да сме му помогнали да му се удостовери квалификацията”, посочи Нейков.

Вижте целия разговор във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 0
panther
преди 6 години
30% са ***, ***, poми, мaнгуcти, и ***. Да ви... на цензурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
panther
преди 6 години
Почти до края се съмнявах дали изобщо Нейков е прочел изследването. Всъшност на човека проблема му бил че не можал да си намери хора да си усвои проектчето и затова плака цяло предаване.40% НЯМАТ ПРОФЕСИЯ, 30% са ***, 65% от неработещите са от село и малки градове, знае ли Нейков каква е ситуацията в такива места?"Хората били много квалифицирани, *** нямали документ..." е колко да са квалифицирани като 90% са със среднои по-ниско образование? "Имало едно момче дето бягало по покривите..." ами за майстор по покривите, и като цяло в строителството никой няма да ти иска тапия.. то веднага се вижда какво умееш. И последното... жените си гледали децата, първо знаем колко си ги гледат чаветата, и после това Е работа за нормалните хора, но не професия, а изследването касае професионалната работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още