IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нейков: Липсата на квалифицирани кадри ще се прехвърли върху осигурителната система

Тезата „всички с равни пенсии“ e примамливa, но ако това бъде направено, пенсионноосигурителната система ще рухне, категоричен е експертът

10:23 | 21.02.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големият проблем на българската икономика е липсата на висококвалифицирани кадри, която ще се прехвърли върху пенсионносигурителната система. Това каза Иван Нейков, председател на Балкански институт по труд и социална политика, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria.

Расте броят на нискоквалифицираните работници (и като относителен дял, а донякъде и като абсолютен брой), които ще получават ниски заплати. А според експерта приносът им към осигурителната система е малък. По думите му това ще увеличи натиска върху висококвалифицираните работници - чрез увеличаване на осигуровки, на данъци (защото половината от пенсиите се плащат през данъци, а не от осигуровки).

И тук нямаме отговор на въпроса какво да правим, каза Нейков.

Тезата „всички с равни пенсии“ звучи доста примамливо, особено за бедни общества, но ако това бъде направено, пенсионноосигурителната система ще рухне, защото унищожава мотивацията на хората да плащат по-високи осигуровки, категоричен е Нейков.

По думите му със задвижването на икономиката трябва да се готвим за нов феномен - ще бъдат създавани нови работни места, но те ще бъдат за хора с много по-висока квалификация. 

Що се отнася до очакваното обсъждане за формула за минималната работна заплата Нейков каза, че трябва да има логика в определянето на минималната работна заплата – по какви критерии е въпрос на дискусия, но механизъм е нужен. Ако има логика в определянето на минималното възнаграждение, бизнесът ще има прогнозируемост, каза още експертът.

Вижте още във видеото!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
справедлив1
преди 7 години
точно за това че повечето пари идват от бюджета най правилното решение е еднакви пенсии съобразени със средствата за живот НОРМАЛЕН А КОЙТО ИСКА ПО ВИСОКА ПЕНСИЯ ДА СИ ПРАВИ САМ ПО ВИСОКА ОСИГОРОВКА А НЕ КАТО НА НЕЙКОВ ДЪРЖАВАТА ДА МУ ПЛАЩА И ЗАПЛАТА И ВИСОКА ОСИГОРОВКА И ТОЙ ДА СЕ ПРАВИ НА МНОГО УМЕН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
doba
преди 7 години
'И тук нямаме отговор на въпроса какво да правим, каза Нейков.'Отговор на въпроса има, и той минава през няколко стъпки.Първата е по-добра образователна система, в която парите не следват ученика, а резултатите. Не може завършил средно образование да не може да пише и смята! Та какво остава за аналитично мислене без базисни познания. Отделно на това трябва да има връзка между училища - работодатели, за което се иска взаимност и от двете страни.Втората е създаването на добра законодателна база, мотивираща т.н. бизнесмени да квалифицират служителите си. При няколко годишен договор много от работодателите биха инвестирали в служителите си. Имам спомени за фразата 'кадрите решават всичко!'Остава горните точки(към тях може да прибавим и още), да се превърнат в реалност, което по една или друга причина не се прави вече с години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още