IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нейков: При безусловен базов доход в България, трябва да спрем социалните програми

Професионалното ориентиране е ключът към решаване на проблемите на пазара на труда

17:48 | 05.01.17 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В нашето разбиране на безусловния базов доход като инструмент за намаляване на бедността стои илюзията, че държавата дава пари кеш, което ликвидира бедността. Но ако погледнем системите ни на социално подпомагане, се вижда, че републиканският бюджет дава над 7 млрд. лева по различни програми за социална подкрепа.

Това коментира бившият социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика проф. Иван Нейков в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Повод за коментара е финландският експеримент, според който 2000 случайно избрани безработни ще получават от януари вместо обезщетение за безработица по 560 евро на месец без каквито и да е други условия. Парите няма да подлежат на данъчно облагане и няма да има каквато и да е финансова санкция, ако получаващите печелят и допълнително.

Имаме модел, но е пръснат в отделни програми, каза Иван Нейков. И уточни, че ако у нас приемем безусловния базов доход като инструмент, трябва да спрем другите работещи в момента социални програми, каза Нейков.

По негови изчисления ако заделим тези 7 млрд. лева и ги раздадем под формата на безусловен базов доход, парите ще са приблизително същите, колкото разходват социалните програми в момента.

Гарантираният базов доход не е празен звук, коментира от своя страна финансовият експерт Мика Зайкова. Това е доход, който всеки би могъл да получава и върху него да се правят отчисления за социалната система – така ще се гарантира минимална пенсия, посочи експертът.

Що се отнася до дисбалансите на българския пазар на труда експертите бяха категорични, че трябва да се тръгне от професионалното ориентиране. Според анализ на Института професионалното ориентиране помага на обществото да спести много средства и носи удовлетвореност на хората от работата им. По думите на Иван Нейков проблемите на българския пазар на труда трябва да започнат да се решават именно от професионалното ориентиране, тъй като в момента нямаме национален модел за това. 

Общото между страните от Г-20, което е от изключително важно значение за пазара на труда и икономиката като цяло, е професионалното ориентиране. Конкурентоспособността на една икономика в много голяма степен зависи от мотивацията и квалификацията на хората. В момента ние нямаме национален модел на професионално ориентиране, а всяка от страните от Г-20 има столетна история в тази област, посочи Нейков.

Мика Зайкова подкрепя тезата и смята, че по пътя на професионалното ориентиране не само се пестят много пари, но и разочарования на хората в тяхната професионална реализация.

По темата за минималната работна заплата Нейков каза, че в момента тя е политически инструмент и няма логика в определянето й. Експертът обърна внимание, че вече няколко години има готов модерен модел за определяне на минимална заплата, който отчита инфлацията, квалификацията и производителността на труда. Спрямо него обаче увеличението до 460 лв. не е оправдано, допълни той.

Според Нейков начинът на формиране на заплатите у нас не мотивира хората да повишават квалификацията си и държавата трябва да престане да бъде толкова силен фактор в отношенията между работодателите и работниците.

"Лошото у нас е, че минималната работна заплата скача с проценти, а средната пълзи. Тоест това, което получават хората без квалификация, се приближава много до това, което получават хората с по-висока квалификация", каза от своя страна Мика Зайкова, която направи паралел между политиката по доходите в България и Румъния.

От 1 януари минималната работна заплата в Румъния стана 1450 леи или около 320 евро. От началото на годината и у нас имаме увеличение до 460 лв. или около 235 евро. 

"В Румъния почти няма сив сектор, а корупцията е сведена до поносими размери", коментира тя. 

Още вижте във видеото


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 7 години
Деградацията на човешкия род е почнала отдавна, но това ще е последния пирон в ковчега. Чакам с нетърпение да го въведат за да видя как всичко ще се срине след това! Искам да видя и доволните мазни лица на сегашните политици и анализатори ака биват овесение на бесилките. Напълно заслужено, защото унишожиха една цивилизация единствено от алчност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 7 години
Тези дни писах по темата. За ББД в БГ са нужни:7 000 000 души * 12 месеца * 150лв = 12 600 000 000лвТова е двойно под минимума за оцеляване от 300лв.Откъде ще дойдат тези пари ?За протокола: социалните плащания са в размер на около 1млрд годишно.Не знам Нейков къде ги видя тези 7млрд?..Тук е бюджета по пера:http://***.minfin.bg/tdocs/1477492289.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 7 години
Както става ясно от интервюто, в България има от години въведен безусловен базов доход - социални помощи. Те обаче се получават основно от една определена група на обществото. А до този момент тази група единственото, което е направил е да лентяйства и се е научила да живее в мизерията, защото каквото и да става държавата ще помага. Ако се въведе официално такъв доход в България, ще се премахне тази дискриминация и всички в страната ще получават средства. Но дали и останалите ще се превърнат в лентяи като ромите ... едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Полет над кукувиче гнездо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
panther
преди 7 години
Много точно. От една страна ББД тушира социалното недоволство, от друга страна върти икономиката при това аз не смятам че ще се харчи за ненужни стоки, а по-скоро за основни.И според мен ще го бъде, стига едрите *** да осъзнаят че социалния мир е по-добре отколкото да съсипват средната класа от глупост и лакомия. Примерно хранителните помощи в САЩ са достатъчно големи като обхват на населението за да се смятат за начална форма на частичен ББД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
scott
преди 7 години
когат беше нова идеа и оригинална разработка: се фащах с хора, да мислиме, да спориме....Най-общо казано ББД е предназначен да не виждаш камата и ак47 като единствен и справедлив изход от ситуацион, в която си.Чрез различни манипулации са те фанали в перфектната мрежа-матрица? БАЧКАШ КАТ ЛУД НА 2 МЕСТА И ПАРИТЕ, КОТИО ПЕЧЕЛИШ ИЗТИЧАТ ПРЕКАЛЕНО БЪРЗО ПО КРЕДИТИ, ГРИЖИ, СМВЕТКИ? НЕ МРАЗИ И НЕ УБИВАЙ, ИМА ББД. ДЪРЖАВАТА МИСУИ ЗА ТЕБ. Инвестиционните банкерес виждат ббд кат пари, с които ше потребевеш техните стоки, кредити, капризи....КОИТО СА ТИ НАПЪЛНО ИЗЦЛИШНИ. И! ЗА ДА НЕ СЕ ЧУСТВАШ СМЕЗАН И СЕ ПАК ДА СИ НЕКАК ВКЛЮЧЕН - ЗЕМИ ТВА ББД, ТИ СИ ОТ НАШТЕ, ШЪ СЕ ОПРАВИШ, НИЕ НЕ СМЕ КРАДЦИ, А БОРЦИ ЗА СВОБОДА И СПРАВЕДЛИВОС. НАШТА АДМИНИСТРАЗИОН: НАЙ-КРАСИВАТА АДМИНИСТРАЗИОН В СВЕТЪ!С ДВЕ ДУМИ. ББД ПРЕМАХВА СТРАХОВАТЕ ОТ СОЦЯЛНАТА МАТРИЦА. И ЗА КУКЛОВОДИ И ЗА КУКЛИ.НО НЕМА ДА ГО БЪДЕ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
Naiv
преди 7 години
Повишената мин . раб заплата има елемент на ББД - и трябва да се премахне заедно със соц . програми .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Що бе , място бол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Chocho
преди 7 години
Мислех да напиша нещо, но като видях другите коментари се отказах...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
panther
преди 7 години
И за какво Е предназначен ББД?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още