Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Нереализираният потенциал за износ на български череши е 683 хил. долара годишно

България е в топ 3 на износителите на коктейлни череши

гледано: 1339   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

България има нереализиран потенциал за износ на череши на стойност 683 хил. долара годишно. Това изчисляват експертите от ИнтелиАгро.

В доклада се посочва, че търговията с пресни череши по света преживява бум. За периода 2014-2018 г. обемът на търговията нараства с над 70%, а стойността и – с над 93%, подчертават експертите.

За периода 2012-2018 г. пазарът на череши се удвоява до 700 хил. т. Прогнозата е до 2024 г. пазарът да достигне 1 млн. т, а средната цена – над 5 евро за кг.

Нарастващата покупателна способност на все по-големи части от населението в Азия и гладът за прясна продукция прави този пазар особено атрактивен. От това се възползва най-вече Чили, но големите производители от Южна Европа също търсят път към Далечния изток.

Разместването на пазарните пластове ще създаде много нови възможности за експорт и в Европа, а благоприятните перспективи ще се запазят и занапред, прогнозира се в доклада.

На този фон България все още остава встрани от активно търгуващите държави. Страната има огромен потенциал за развиване на експортно ориентиран бизнес, а високите цени на продукцията ще създадат условия за преодоляване на проблемите с работната ръка, пише в доклада.

Пред Bloomberg TV Bulgaria Николай Вълканов, управител на ИнтелиАгро, коментира, че годината е по-добра по отношение на изкупните цени заради лошото време през пролетта и загубата на част от реколтата.

Цените в средата на май започнаха от 8 лв. за килограм. Между 4 и 5 лв. е цената в момента в зависимост от място. Отделно качеството на продукцията в търговските вериги е подобрено. Вече виждаме и мост между производители и търговски вериги“, коментира той.

Той подчерта, че България е в топ 3 на износителите на коктейлни череши. Вълканов обаче посочи, че страната ни трябва да развива и по-високия сегмент в сектора.

Вижте целия разговор с Николай Вълканов във видеото!

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Hellenic Petroleum прави преход от петролна към енергийна компания