Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Няма балон на имотния пазар в България, твърди експерт

Имотните агенции регистрират огромен ръст в продажбите на имоти на зелено

гледано: 3936   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
5 гласа

Напоследък много се спекулира с въпроса дали има балон на имотния пазар в България. Но има няколко основни неща, които дават основание да сме сигурни, че балон на имотния пазар в България в момента няма. Това каза Ралица Ценова от Home2U в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й ръстът в цените на имотите в момента е обоснован. Една от причините да няма балон при имотите е, че покачването на цените, което наблюдаваме сега, е обосновано, за разлика от покачването на цените през 2007 г. точно преди кризата, каза експертът. И припомни, че тогава се покачваха цените на всички недвижими имоти в страната. В момента най-много нарастват цените в столицата, което се оправдава от покачването на броя на населението, отчете Ценова.

София и Варна са единствените градове в България с непрекъснато растящо население, но въпреки това в София темповете на нарастване са по-големи и абсолютни. Средните стойности на недвижимите имоти са по-високи, защото нарастването е по-високо в сравнение с това във Варна, подчерта Ценова.

2017 година беше изключително силна за имотния пазар за последните десет години и в този смисъл в началото на тази година тенденцията в търсенето се запазва. Не се отчита сензационно нарастване, каза експертът. Няма сезонност в цените на градските имоти, категорична е Ценова.

Имотните агенции регистрират огромен ръст в продажбите на имоти на зелено. Пазарната обстановка е такава, че създава и по-голямо доверие у купувачите.

В момента пазарът на имоти в София е толкова интензивен, че има пазар за всякакъв тип имоти. Поради голямото търсене има купувачи и за по-евтини, и за по-скъпи места, каза експертът.

Що се отнася до качеството на строителството, Ралица Ценова посочи, че кризата отпреди няколко години е изиграла положителната роля на филтър на пазара и вразуми инвеститорите и строителите. Вече се проектира и строи много по-разумно. В този смисъл и цената на новите жилища е оправдана, смята тя.

В момента от гледна точка на имотния пазар София е най-евтината столица в Европа. В дългосрочен план експертите очакват понижаване на лихвите по кредитите до равнището на европейските, но това означава и че цените на имотите у нас също ще започнат да се изравняват с европейските.

Още вижте във видеото.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
1
 
4
 
13
преди 1 година
Няма профилна снимка
Където се казва кучетата си лаят, а кервана си върви. Явно тези платени статии и новини си вършат работата. Аз имам 3-ма познати, които възнамеряват да си купят по още един апартамент, защото 'сега е момента'. Не успях да ги убедя, че е пълна глупост при условие че населението така бързо намалява и наемите са такива ниски. Ти да плащаш 2-3 пъти повече на банката ипотека от наема, за мен е пълна глупост. Така че каквото и да си пишем тук масово хората са на друго мнение било то от новини ... вестници .. статии.
1
 
10
 
12
преди 1 година
Щом експерт го казва, аз вярвам! Ако не бе експерт, можеше да има съмнения, но така никога!
1
 
44
 
11
преди 1 година
Той хубаво твърди че мисли така тоя иксперт, но дали въобще го вярва е друг въпрос.
1
 
46
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
"Няма балон на имотния пазар в България, твърди експерт"
"Имотните агенции регистрират огромен ръст в продажбите на имоти на зелено"
Още от заглавието, това са две взаимно-изключващи се ттвърдения
1
 
54
 
9
преди 1 година
Няма профилна снимка
Как пък всички експерти в недвижимите рЕзко се оказват работещи в агенции за недвижими имоти? Какъв експерт е един брокер (който на всичкото отгоре в България няма ценз и изисквания да бъдеш брокер)? Колко е независим? Защо тия "експерти" казват точно обратното на това, което изкара като доклад ЕК? Колкото и да са бюрократи тия в ЕК едва ли са по-прости и по-пристрастни от БГ "брокерите"...

Още от Bloomberg TV
Първата услуга за споделени електрически скутери в София тръгва от септември