Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Няма шанс реакторите за АЕЦ "Белене" да влязат в експлоатация, твърди експерт

Централата никога няма да бъде построена, а определени среди у нас периодично вдигат шум за нея, смята Васко Начев

гледано: 4457   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Няма особен шанс реакторите за АЕЦ "Белене" да влязат в експлоатация някога, някъде, коментира енергийният експерт Васко Начев пред Bloomberg TV Bulgaria. Той беше категоричен, че втората ядрена централа никога няма да бъде построена.

"Изключително несериозно е някой да каже, че "Белене" е необходима и има място за реализация", коментира още той.

Според експерта "определени среди" вдигат шум периодично за АЕЦ "Белене", защото искат да напомнят за себе си и с надеждата, че ще бъде отворена разходната част на проекта.

Още по темата

Плановете на българското правителство са да продадат проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", като за целта извадят активите и пасивите от Националната електрическа компания (НЕК) и обособят отделна компания. Тя ще бъде предложена на инвеститор с минималното участие на държавата в проекта.

В момента НЕК търси оценител, а енергийното министерство очаква и крайния доклад на Българската академия на науките (БАН), който да покаже има ли икономически смисъл от нова ядрена централа.

Според предварителните заявки от енергийното министерство в оценката на българските учени е записано, че през 2035 година ще бъдат нужни още енергийни мощности. Васко Начев е категоричен, че на фона на динамиката на икономиката и технологиите да се прави такава прогноза е "несериозно".

Той обаче подкрепя идеята АЕЦ "Белене" да бъде изградена на пазарен принцип и пазарът да определи има ли нужда от този проект.

Какво коментира експертът за газовите доставки в Европа и евентуалния добив на газ в Добруджа можете да видите във видеото.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (30)

   1| 2| 3    
5
 
2
 
30
преди 1 година
Няма профилна снимка
Те не настояваха. Просто заявиха, че не се ли съгласим да ги закрием преговори няма да има.
0
 
7
 
29
data до: Lucifer
преди 1 година
p.p. 3-ти и 4-ти блок бяха закрити като условие за влизането ни в ЕС по изричното настояване на Австрия и Гърция
4
 
5
 
28
data до: Lucifer
преди 1 година
Я дай пример за "зелена" базова централа ?
5
 
8
 
27
Lucifer до: data
преди 1 година
Няма профилна снимка
И като ги "модернизираха" и станаха "най-ефективните", особено 4-ти блок, та ги затвориха и 4-те блока МОДЕРНИЗИРАНИ !!!!!!...стига илюзии...никой не краде по-мащабно от ядрената мафия...Германия е най-индустриалната страна и имат план за пълно отказване от АЕЦ-ве дори Франция с най-многобройните си АЦЕ-ве започва да ги ограничава а тук са готови да ни натикат боклука от който всички бягат, Австрия има новопостроен АЕЦ, който никога не е проработил и не желаят изобщо да го пускат-ЗАЩО ЛИ????...защото бъдещето на енергетиката е ЗЕЛЕНО, разбраха го и китайци и араби а само нашите алчни самоубийци НЕ !!!!!!!.....
5
 
6
 
26
data до: data
преди 1 година
п.п. Спомнете си Козлодуй и как нещата се успокоиха когато започнахме щедро да харчим за модернизация и да купуваме оборудване едновременно от американски , немски , френски и руски фирми . Веднага централата стана една от най-ефективните и безопасни централи в света :)

Още от Bloomberg TV
Пламен Цеков: За стартъпите е много важен първоначалният екип