Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Николай Кискинов: Подпомагането на индустрията едва ли ще свали цените

За момента няма индикация към България да са насочени алтернативни доставки на газ, каза експертът

гледано: 1568   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Безпрецедентното подпомагане на индустрията с обявените мерки от правителството мерки в енергийния сектор едва ли ще доведе до промяна в цените на продуктите за крайните потребители. Очакванията на индустрията за по-евтин ток няма да се оправдаят в близко бъдеще, особено като се вземат под внимание политиките за зеления преход и влиянието на газовите доставки.

Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов”. Той добави, че за момента няма индикация към България да са насочени алтернативни доставки на газ, но може да се очаква подаването на количества от Гърция да продължи, тъй като повечето европейски компании вероятно ще възприемат модела за плащане чрез "Газпромбанк". 

Още по темата

Цените са около 420 лв./Mwh на пазара "Ден напред" и около 400-450 лева в дългосрочен период. На унгарската борса нивата са около 200 евро/Mwh, фючърсите за Q3 - около 251 евро/Mwh, добави той.

"Ако цените на пазарите са такива, ние трябва да ги възприемем като пазар - не можем да кажем "те не трябва да са такива", каза Кискинов и добави, че не се ограничават цени на други стоки с високи ръстове.

Той добави, че пазарите за природен газ са се успокоили в диапазона 90-100 евро/Mwh, а предлагането в региона на Балканите се е увеличило, тъй като търсенето е намаляло. „Има индикации, че повечето европейски компании ще платят за руски доставки по механизма, поискан от Москва - по-вероятно е да има плащания и по гръцкия договор с "Газпром", така че ще има и допълнителни доставки за България“, каза още Кискинов.

По нищо не изглежда, поне на този етап, към България да се насочват алтернативни количества от втечнен природен газ. Няма и яснота за договорките на "Булгаргаз" за алтернативни доставки, добави гостът и предположи, че тази информация ще стане известна при подаването на заявленията за цената на газа през юни пред КЕВР следващата седмица.

Продължава несигурността около транзита на руски газ през Украйна и има много сериозно опасения сред пазарните участници за следващия зимен период, каза още експертът.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Калоян Стайков: Трябва да се работи за дългосрочни решения с газовите доставки