IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Нанков: Затварянето на фабриките за чипове отвори огромна дупка

Пандемията беше глобален катализатор на използването на всякакъв вид смарт устройства, заяви регионалният мениджър на Xiaomi за България

18:12 | 02.08.21 г.
Николай Нанков: Затварянето на фабриките за чипове отвори огромна дупка

Заради проблемите с COVID-19 и затварянето на фабриките за чипове за 5G в Тайван се отваря още по-голяма дупка в търсенето на пазара, която ние не сме в състояние да покрием. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Николай Нанков, регионален мениджър на Xiaomi за България.

„Партньори на компанията - оператори и ритейлъри, идват при нас и казват, че имаме възможността да пораснем, но нямаме капацитет да реагираме“, посочи той.

„Нямаме капацитета да реагираме не защото ние не искаме, а защото няма достатъчно компоненти за 5G и 4G, за камери и достатъчно памети. Пострада изключително силно и автомобилната индустрия, която в последно време все повече се дигитализира и отива към smart mobility", обясни гостът. 

Xiaomi обаче имат предимство, защото един от двата основни играча в световен мащаб в производството на мобилни чипове е Qualcomm, който е акционер в Xiaomi. Затова от китайската компания разчитат на предимство да получават най-новото първи, сподели още Нанков.

В същото време те не рискуват и са предприели стратегия от края на миналата година да се дублира всеки телефон във всеки един сегмент с чип и от друг водещ производител в областта – MediaTek, добави той.

Xiaomi вече са номер 2 в света по продажби на смартфони, задминавайки основни конкуренти. Те реализират и 90% ръст на годишна база.

„Възходът се дължи на възможността, която ни се отвори, от една страна от наложената американската забрана спрямо наш основен конкурент за ползване на 5G оборудване, и най-вече заради пандемията. Пандемията беше глобален катализатор на използването на всякакъв вид смарт устройства, дори бих казал възроди търсенето на таблети и лаптопи“, каза Нанков.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още