IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Ваньов: Крайните очаквания за Фед доведоха до смесената борсова реакция

ЕЦБ вероятно ще отвърне на решението на американската централна банка с нов рунд количествени улеснения

15:10 | 04.08.19 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Динамиката на международните борси през седмицата премина в изключителен унисон, тъй като всички те бяха фокусирани върху решението на Федералния резерв. Това каза Николай Ваньов, финансов анализатор, в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Намалението на лихвите от Фед беше очаквано от пазарите, но не оправда прогнозите за понижение от 50 базисни точки, което продиктува смесените реакции на борсите, коментира Ваньов.

„Много важно е да се отбележи, че гуверньорът на централната банка на САЩ Джером Пауъл заяви, че това не е началото на цикъл на понижение на лихвите, това е просто пренастройка в средата на цикъла на ръст“.

Според анализатора Европейската централна банка със сигурност ще отговори на Фед по време на следващото си заседание през септември.

„Очакванията на инвеститорите са за 100-процентово намаление на лихвите с 10 базисни точки. Това едва ли ще промени нещо на пазарите, по-скоро ЕЦБ ще си отвори вратичка за нов рунд количествени улеснения“.

Ваньов коментира и подновеното напрежение на борсите вследствие на увеличаващите се притеснения за отражението върху глобалната икономика на раздяла между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) без споразумение. Според него има вероятност Шотландия да поеме по пътя на Каталуния и да проведе референдум, който обаче няма да има никаква конституционна тежест.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още