IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия насърчава зелените иновации в България с 28 млн. евро

Innovation Norway подкрепя проекти на бизнеса за реализация на екологосъобразни технологии, съобщи мениджърът ѝ Венцислава Янчовска

16:22 | 07.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Почти 28 млн. евро ще бъдат заделени за проекти на малки и средни български предприятия през новия финансов период чрез финансовия инструмент на  Норвежката държавна агенция Innovation Norway.

„Това е благодарение на подписания меморандум с България за подкрепа на бизнеса в края на миналата година", обяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Венцислава Янчовска, мениджър на българския офис на Innovation Norway.

Половината от ресурса ще бъде заделен за зелени технологии, а останалата част ще се използва за различни проекти, дори и за стартиращи предприятия, обясни тя..

Венцислава Янчовска коментира и програмата за иновации в зелена индустрия за периода 2009-2014 година, като обяви, че интересът е бил изключително голям и кандидатите са надхвърлили четири пъти разполагаемия ресурс.

Средствата са били по-малко от 12 млн. евро, а по трите обяви за набиране проектни предложения са кандидатствали над сто проекта. „Това позволи  да се мобилизират допълнително средства, защото грантовият елемент на програмата беше средно около 45%, а останалото е съфинансиране“, уточни тя.

Норвежките партньори внесоха своето ноу-хау и експертиза в сектори, в които в България все още има какво да научи, посочи още мениджерът на Innovation Norway.

При всички проектите има екологичен или т.нар. „зелен ефект“, като портфолиото е изключително разнообразно – оползотворяване на отпадъци, оптимизиране на ресурси, внедряване на екологосъобразни технологии, производствени линии за пелети.

"Прилагането на софтуерни решения за бизнеса в ИТ сектора също  допринася за екологосъобразността на фирмата и съответно за прилагане на конкурентоспособността ѝ", посочи Янчовска.

Вижте разговора във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още