IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата ЕК - посредник между единството на ЕС и националните политики

Наблюдаваме изостряне на сблъсъците между двете начала, върху които се гради ЕС - националното и наднационалното, коментира проф. Динко Динков

11:28 | 28.11.19 г.
Новата ЕК - посредник между единството на ЕС и националните политики

Засилване ролята на националистите в политиката на отделните държави членки на Европейския съюз (EС) показва, че новият състав на Европейската комисия (ЕК) ще бъде изправен пред редица сериозни предизвикателства. Наблюдаваме изостряне на сблъсъците между двете начала, върху които се гради ЕС - националното и наднационалното. Това мнение изрази проф. Динко Динков, УНСС, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Предизвикателствата пред новата ЕК

"Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен се фокусира върху въпроса за климатичните промени. Въпреки това Зелените в Европейския парламент (ЕП) се въздържаха да я подкрепят за поста. Неслучайно се получи това закъснение за встъпването в длъжност на новата ЕК, което издава задълбочаване на парализата в механизма за приемане на решения в ЕС, и то определено от резултатите от последните избори за ЕП", посочва проф. Динков.

Той отбеляза, че неизлъчването от Великобритания на еврокомисар е един от проблемите за новата ЕК.

Според него съществува и неяснота по повод съотнасянето между ресорите, за които ще отговарят членовете на ЕК.

"ЕК е поставена пред решаването на въпроса относно бъдещето на ЕС. Той не успя да придобие характеристиките на суперсила в наше време въпреки желанието за това", каза проф. Динков.

По повод инициативата на френския президент Еманюел Макрон гостът коментира, че те не се приемат еднозначно. "Германия трудно ще се съгласи на еднолично лидерство от страна на Франция. Макрон настоява за задълбочаване на евроинтеграцията, но между определен кръг страни членки. Той налага концепцията за "Европа на различни скорости", което ще създаде допълнителни проблеми за този интеграционен модел. Президентът на Франция трудно може да се утвърди като безспорен лидер в ЕС", смята професор Динко Динков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още