Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Новата наредба за касовите апарати е неясна и с кратки срокове за изпълнение

Към момента 100% от компаниите у нас нямат изисквания сертифициран предварително софтуер от НАП

гледано: 8793   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Сроковете за изпълнение на новата наредба за касовите апарати са доста кратки - фирмите, регистрирани по ДДС трябва да са готови до 31-ви март, а останалите – до края на юни. Текстовете на наредбата обаче все още са неясни и оставят доста възможности за различни тълкувания, които трябва да получат своя конкретен отговор.

Това каза Иван Аржентински, управляващ съдружник на ERP.BG и създател на ERP платформата EnterpriseOne, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Основен елемент от новите разпоредби е да се предотвратят всякакви злоупотреби - да няма възможност за отмяна на фискални транзакции, коментира Аржентински. Изпълнението им винаги е свързано с услуги в реално време, добави той.

„Вече не може продажбата да се отчита в софтуер и след това да последва отчитане и на касов апарат. Работата ще се извършва изцяло в режим „фискален принтер“, което на практика води до преустановяване на ползването на старите касови апарати“.

Друга промяна, която гостът изтъкна, е създаването на одиторски профил на представителите на Националната агенция по приходите (НАП), който те да могат да използват при проверка, за да влязат в базата данни на задълженото лице и да видят преминалите транзакции.

По настоящем на практика 100% от компаниите у нас нямат изисквания сертифициран предварително софтуер от НАП, посочи още Аржентински. Той добави, че готовност за създаването на подобен софтуер има, но определи като предизвикателство обучението на клиентите.

„Трябва да се има предвид, че с новата наредба практически някои от утвърдените през годините бизнес практики вече са забранени. Компаниите изцяло ще трябва да променят процесите си“.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

3
 
3
 
10
преди 4 месеца
До № 9

Я стига Не става въпрос за домашната ракия и вино Става въпрос за нелегални фабрики за алкохол и цигари Хващат ги но не могат да ги осъдят защото някакъв лобист и измамник е прокарал закон в които продажбата на нелегални цигари е престъпление но производството не Хващат нелегални фабрики за алкохол и цигари но не могат да докажат че са продавали произведеното Веднага се насосват намазани топ адвокати и всичко приключва На мен не ми пречи нищо Това пречи на системата Харесвали ти пенсионери с 200 лв пенсия да си броят стотинките за хляб когато измамници с цигари и алкохол карат мазарати и огромни палати които не са честно спечелени
2
 
0
 
9
Shadow1 до: lyusien
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
За алкохола производството му не е било престъпление защото хората масово си варят ракия, не е било пропуск нарочно е било така, ама вече не е така, с цигарите логиката е била същата. На теб какво ти пречеше това ?
5
 
5
 
8
преди 4 месеца
До № 7

Законодателите и хабер си нямат от софтуер Някои им го изготвил и го е пратил в Н С Кои е този някои Напълно е възможно някои от М Ф Ето това трябва да се разбере Както и кои предложи закона които гласи че продажбата на незаконен алкохол и цигари е престъпление но не и производството му
1
 
15
 
7
Sakamano до: lyusien
преди 4 месеца
Когато спрат да измислят подобни нeдoклaтeни наредби и закони, тогава бизнесът сам ще излезе на светло, защото вече няма да е нужно да укрива доходи за да оцелее. А в случая не са виновни данъчните (които нямат никакво отношение към софтуера), а законодателите. Но тях за съжаление не могат да ги уволнят.
12
 
6
 
6
преди 4 месеца
До № 5

Точно така говориха за измервателните уреди за горива и алкохол Помня го беше още по времето на Дянков Кои ли не нададе вои тогава Отлагаха го много пъти и като чета по медиите още не са го направили като хората Защо великия ни бизнес на прехода не започне да работи по правилата Дадоха им толкова много време да правят каквото си искат и да натрупат капитал Но явно те никога няма да заработят като хората Живях известно време и в по нормална държава Там видях с очите си как един продавач на цигари го хванаха че не *** на касовия апарат Веднага го затвориха за 1 месец и му наложиха сериозна глоба След месец магазина започна да работи но след още месец отново го затвориха Когато попитах защо ми казаха че отново са го хванали да не *** и сега се намира в затвора За това че не е маркирал цигари за 30 долара А след като данъчните не могат да изготвят софтуера за толкова време да ги уволнят и да назначат хора окито могат да свършат работата Независимо дали са от ГЕРБ Б С П или демократи

Още от Bloomberg TV
Изборите минаха... Какво следва?