IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата наредба за касовите апарати е неясна и с кратки срокове за изпълнение

Към момента 100% от компаниите у нас нямат изисквания сертифициран предварително софтуер от НАП

16:48 | 05.01.19 г. 10
Новата наредба за касовите апарати е неясна и с кратки срокове за изпълнение

Сроковете за изпълнение на новата наредба за касовите апарати са доста кратки - фирмите, регистрирани по ДДС трябва да са готови до 31-ви март, а останалите – до края на юни. Текстовете на наредбата обаче все още са неясни и оставят доста възможности за различни тълкувания, които трябва да получат своя конкретен отговор.

Това каза Иван Аржентински, управляващ съдружник на ERP.BG и създател на ERP платформата EnterpriseOne, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Основен елемент от новите разпоредби е да се предотвратят всякакви злоупотреби - да няма възможност за отмяна на фискални транзакции, коментира Аржентински. Изпълнението им винаги е свързано с услуги в реално време, добави той.

„Вече не може продажбата да се отчита в софтуер и след това да последва отчитане и на касов апарат. Работата ще се извършва изцяло в режим „фискален принтер“, което на практика води до преустановяване на ползването на старите касови апарати“.

Друга промяна, която гостът изтъкна, е създаването на одиторски профил на представителите на Националната агенция по приходите (НАП), който те да могат да използват при проверка, за да влязат в базата данни на задълженото лице и да видят преминалите транзакции.

По настоящем на практика 100% от компаниите у нас нямат изисквания сертифициран предварително софтуер от НАП, посочи още Аржентински. Той добави, че готовност за създаването на подобен софтуер има, но определи като предизвикателство обучението на клиентите.

„Трябва да се има предвид, че с новата наредба практически някои от утвърдените през годините бизнес практики вече са забранени. Компаниите изцяло ще трябва да променят процесите си“.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
До 9 Я стига Не става въпрос за домашната ракия и вино Става въпрос за нелегални фабрики за алкохол и цигари Хващат ги но не могат да ги осъдят защото някакъв лобист и измамник е прокарал закон в които продажбата на нелегални цигари е престъпление но производството не Хващат нелегални фабрики за алкохол и цигари но не могат да докажат че са продавали произведеното Веднага се насосват намазани топ адвокати и всичко приключва На мен не ми пречи нищо Това пречи на системата Харесвали ти пенсионери с 200 лв пенсия да си броят стотинките за хляб когато измамници с цигари и алкохол карат мазарати и огромни палати които не са честно спечелени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
Shadow1
преди 5 години
За алкохола производството му не е било престъпление защото хората масово си варят ракия, не е било пропуск нарочно е било така, ама вече не е така, с цигарите логиката е била същата. На теб какво ти пречеше това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
lyusien
преди 5 години
До 7 Законодателите и хабер си нямат от софтуер Някои им го изготвил и го е пратил в Н С Кои е този някои Напълно е възможно някои от М Ф Ето това трябва да се разбере Както и кои предложи закона които гласи че продажбата на незаконен алкохол и цигари е престъпление но не и производството му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Когато спрат да измислят подобни нeдoклaтeни наредби и закони, тогава бизнесът сам ще излезе на светло, защото вече няма да е нужно да укрива доходи за да оцелее. А в случая не са виновни данъчните (които нямат никакво отношение към софтуера), а законодателите. Но тях за съжаление не могат да ги уволнят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 12
lyusien
преди 5 години
До 5 Точно така говориха за измервателните уреди за горива и алкохол Помня го беше още по времето на Дянков Кои ли не нададе вои тогава Отлагаха го много пъти и като чета по медиите още не са го направили като хората Защо великия ни бизнес на прехода не започне да работи по правилата Дадоха им толкова много време да правят каквото си искат и да натрупат капитал Но явно те никога няма да заработят като хората Живях известно време и в по нормална държава Там видях с очите си как един продавач на цигари го хванаха че не *** на касовия апарат Веднага го затвориха за 1 месец и му наложиха сериозна глоба След месец магазина започна да работи но след още месец отново го затвориха Когато попитах защо ми казаха че отново са го хванали да не *** и сега се намира в затвора За това че не е маркирал цигари за 30 долара А след като данъчните не могат да изготвят софтуера за толкова време да ги уволнят и да назначат хора окито могат да свършат работата Независимо дали са от ГЕРБ Б С П или демократи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
За лaика може всичко да изглежда просто, но реалността е малко по-различна. Наредбата не засяга само касовите апарати, но и софтуера който се използва в търговските обекти, а в много случаи привеждането му според новите изисквания хич не е лека и евтина задача. Още повече, доскоро самите данъчни служби не бяха наясно с тези изисквания. Относно касовите апарати, НАП не за пръв път подменя фискалните устройства с цел да се бори със сенчестия бизнес, но явно всеки път усилията се провалят. Единствено дето се създават затруднения и допълнителни разходи за добросъвестните търговци. Бюрокрацията все повече задушава бизнеса, управителите вместо да мислят как да си подобряват маркетинга, по цял ден трябва да се занимават с подобни глупocти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 1
Спящият бик
преди 5 години
Касовите апарати ще бъдат поредния гаф на това правителство - по-голям от гафа с електронните винетки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
Абе ти кога ше почнеш да си пиеш аповете и да мирясаш бе ...*** та у бизнесмена ...като си сложиш касов апарат и изпълниш всичките простотии на НАП тогаз се обаждай ...баси клакьора ...лудньо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 24
lyusien
преди 5 години
Я стига Наредбата е проста Трябва да се монтират касови апарати които директно да се отчитат в данъчните служби Щом моята фризьорка която има дребен бизнес го направи значи не е толкова сложно Точно заради такива специалисти като този бяха безкраино отлагани монтиране на измервателни уреди за горивата и алкохола и там се извършиха маси измами и прикриване на Д Д С и акцизи Това най накрая трябва да престане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 9
majnata
преди 5 години
Поредната простотия ...айде нови апарати , нови софтуери ...като номерата на автомобилите...в Германия има валидни авто номера от времето на Хитлер ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още