IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново разследване срещу трейдъри от най-големите банки за валутни измами

Дилърите са обменяли съобщения с подробности за техните позиции и поръчки на клиенти

10:19 | 18.10.13 г.
Ново разследване срещу трейдъри от най-големите банки за валутни измами

Трейдъри в някои от най-големите банки, в това число Barclays, Citigroup, UBS и Royal Bank Scotland Group, са разследвани от регулаторните органи за потенциална манипулация на валутните пазари. Това посочват пред Bloomberg четирима пожелали анонимност души, запознати отблизо със ситуацията.

В период от поне три години дилърите са обменяли съобщения чрез терминалите на Bloomberg, очертаващи подробности за техните позиции и поръчки на клиенти, както и направени сделки, посочват източниците. По думите им проверките продължават и в момента.

Регулаторните органи проучват дали тези съобщения не са опити за манипулиране на пазара. Четирите банки са отговорни са повече от 40 на сто от търговията на оценявания на 5,3 трлн. долара глобален форекс пазар, сочи проучване на Euromoney Institutional Investor.

"Ако споделената информация е достатъчно точна, за да разобличи тайно споразумение, то след това регулаторите ще изпратят случая към прокуратурата", каза Дейвид Кокър, адвокат в Corker Binning в Лондон.

През юни трейдъри от най-големите банки заявиха пред Bloomberg, че споделят информация за своите позиции чрез незабавни съобщения, изпълнявайки собствените си позиции преди клиентските нареждания в опит да манипулират цените.

През август пък агенцията съобщи за повтарящи се пикове на търговия около периодите, през които се изчисляват ставките. Според анализатори това е сигнал за опити на пазарни участници да повлияят на показателите.

Вижте подробностите във видеата на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още