Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

НПО: България има огромен проблем със задържането на медицински кадри

Отмяната на националната здравна карта връща страната ни в изходна позиция, твърди Станимир Хасърджиев

гледано: 1499   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

България има огромен проблем със задържането на медицински кадри. Страната ни е една от малкото държави, които произвеждат достатъчно голям брой подготвени кадри, но има трудности с тяхната реализация на родна земя. Това каза председателят на Националната пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев в ефира на Bloomerg TV Bulgaria.

По думите му около 500-600 лекари средно напускат страната всяка година по данни на Българския лекарски съюз, а според данни на Сметната палата техният брой достига над хиляда.

„Ситуацията е много по-тревожна с другите здравни работници, особено с медицинските сестри. По цял свят тенденцията е обратна - системата трябва да произвежда много повече медицински сестри за сметка на лекарите", посочи Хасърджиев.

Според него в много държави се развиват домашните грижи и други медицински практики, които позволяват здравна грижа от медицинските сестри. В България няма условия за развитие на подобни дейности и проблемът с дефицита на такъв тип кадри ще продължи да се задълбочава, категоричен е той. 

Още по темата

Относно решението на Върховния административен съд (ВАС) да отмени Националната здравна карта,  Хасърджиев е на мнение, че това  връща България в изходна позиция.

Преди 10 дни подобна позиция изразиха и от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Според организацията задължителният характер на Националната здравна карта засяга не само интересите на лечебните заведения, но също така интересите на отделните лекари, медицински специалисти и всички здравноосигурени лица.

Националната здравна карта има многократно действие, защото с нея всяка година се определя на кои болници ще бъде дадено съгласуване за инвестиционно намерение, кои от съществуващите ще могат да сключат договор с НЗОК и за кои дейности. 

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Каква е причината за оптимизма на американските инвеститори?