IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСОРБ: Има голям интерес сред кметовете за новите зелени политики

Как моделът на Тракия икономическа зона може да се използва в Северна България?

16:36 | 21.09.21 г.
НСОРБ: Има голям интерес сред кметовете за новите зелени политики

Кметовете показват все по-голям интерес към новите зелени политики, а местните власти са готови за нов подход за създаване на интегрирани проекти, както за обновяването на градската среда и подобряването на качеството на живот, така и за партньорствата с бизнеса. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Повод за гостуването ѝ в студиото бе годишната среща на сдружението в Албена, на която са обсъдени партньорства за развитие и инвестиции и начини за подпомагане на икономическата трансформация на страната. 

"Средствата по Плана за възстановяване могат да подпомогнат модернизирането на икономиката чрез инвестиции в интелигентни производства, дигитализация, зелени решения. За общините планът е много важен, тъй като със своята инфраструктура те ще бъдат бенефициенти на почти половината средства по него", напомни Георгиева.

Общините са обявени като основен бенефициент на средствата за създаване на нови икономически зони и ще са първите, които ще започнат да работят с конкретни проекти, след внасянето на националния план в Брюксел, добави гостът.

"Много общини в страната отдавна и без каквато и да е особени стимули работят и привличат инвеститори", каза Георгиева.

Тя добави, че на срещата в Алена има обмяна на опит за това как дадена община може да бъде брандирана като инвестиционен център, като за пример посочи Тракия икономическа зона.

"Тя се развива в много добра координация между бизнеса и девет общини (Пловдив, Родопи, Марица, Куклен, Първомай, Садово, Чирпан) и искаме този модел да бъде "продаден" на други места в страната. Община Русе е сключила меморандум с Тракия икономическа зона и започва изнасяне на тяхното ноу-хау в Северна България", каза Георгиева.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още