Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Обещанията на Тръмп не са чак толкова амбициозни, твърди проф. Павлина Чернева

Необходими са директни методи за създаване на работни места, заяви икономистът

Президентът на САЩ Доналд Тръмп  предлага много амбициозна икономическа програма, но един по-внимателен преглед показва, че това не е точно така. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria макроикономистът, асоцииран професор в катедра „Икономика" на университета в Bard College и научен сътрудник в Levy Economics Institute проф. Павлина Чернева.

Тя даде пример с обещанието на Тръмп за нови 25 млн. работни места.

„Ако искаме да върнем обаче процентното участие на хората на трудовите пазари, са необходими именно толкова работни места днес, утре, до 1-2 години. Тръмп ги обещава за 10 години. Това е растежът, който икономиката генерира сама по себе си по инерция“, посочи тя.

„Това не са толкова големи темпове. Думите и реториката на Тръмп са много агресивни, но има нужда от директни методи за създаване на работни места сега, днес“, изтъкна експертът. 

Още по темата

Проф. Чернева акцентира и върху другата базисна точка от програмата на сегашния американски глава – реиндустриализацията. „Това обещание е абсолютна химера. Само 8% от трудовите места в САЩ са в промишления отрасъл. Дори и да се инвестира агресивно в него, той не може да бъде източник на нови работни места“, категорична бе тя.

„Така е във всички развити страни като Германия, Великобритания, Япония. Живеем в постиндустриален свят, където работните места главно се създават в отрасъла на услугите“, коментира Чернева.

Тя отчете, че действително една агресивна програма за инвестиции в инфраструктурата ще помогне и това е една от ярките точки от програмата на Тръмп. „Но, за жалост, през последните шест месеца не сме чули нищо за това. Това бе едно предизборно обещание, но в момента администрацията не може да се справи и със закона за здравеопазването, което хвърля сянка върху възможността й да се справи с бъдещи проблеми“, отчете тя.

„Но смятам, че по въпроса за инфраструктурата може да се постигне обединените между демократи и републиканци. Тръмп бе обещал 1 трлн. долара за нея, обаче, по изчисления на експерти, ще са нужни 4-4,3 трлн. долара инвестиции през следващите няколко години. Тоест нуждите са много по-големи дори от амбициозната програма, която той предлага", допълни тя.

Проф. Павлина Чернева ще вземе участие в бизнес конференцията The Next Big Thing, организирана от Bloomberg TV Bulgaria в партньорство с Bloomberg на 19 октомври в София. Събитието е насочено към представители на бизнеса от всички индустрии, лидери на мнение в сферата на икономиката и политиката, браншови организации, клъстери и неправителствени организации. Следете сайта и Facebook събитието за нова информация.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Още по темата

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Проф. Димитър Хаджиниколов: Китай и САЩ ще сключат търговска сделка