IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратими ли са глобалните климатични промени?

Вниманието трябва да бъде насочено към борбата с последствията от човешката дейност върху природата, смята проф. Христо Пимпирев

22:58 | 20.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Глобалните климатични промени са неоспорим факт, който е видим дори с просто око, когато човек проследи разликата в полярните шапки през годините. Това мнение изрази проф. Христо Пимпирев в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той смята, че е необходимо да се обърне повече внимание на борбата с последствията от човешката дейност върху природата.

„Политически коректно е да се използва терминът „климатични промени“ пред този за „глобалното затопляне“, защото чисто локално има места, на които се наблюдава застудяване. В Щатите имаше една зима, в които температурите достигаха до -40 градуса по Целзий. Но погледнато в световен мащаб средните годишни температури се повишават с всяка следваща година", отбеляза Пимпирев.

В този ред на мисли информацията, че Доналд Тръмп планира да откупи Гренландия от Дания говори за един дълбоко стратегически ход, казва още професорът. Най-големият остров на света в момента е покрит в по-голямата си част от лед, но самото му име подсказва, че невинаги е бил така и климатичните промени в съвсем обозримо бъдеще ще разкрият истинската му същност.

„Но не бива да забравяме, че външната политика на Гренландия е изцяло под контрола на Дания, която пък е страна от ЕС. Всичко може да се случи в нашия глобален свят, но аз мисля, че времето, в което Русия продаде Аляска на САЩ, е отдавна отминало“, каза Пимпирев.

По темата с научната експедиция от България на Антарктида той е категорично на мнение, че страната ни има правото и привилегията да е част от елитната група от 29 държави, които развиват съвременния свят с дейността си на Северния полюс.

„Научната работа на Антарктида не е само за задоволяване на любопитството на учените, както мнозина смятат. Там открихме един уникален вид ледена риба, чиято кръв няма хемоглобин, а във вените ѝ тече антифриз. Изследването на този вид може да даде отговор на въпроси за оцеляването на човека след климатичните промени и дори спасението му в космоса. Също така бе открит червей, който изпуска вещества, които чилийски учени използват за разработката на лекарства срещу Алцхаймер. Разработват се и лекарства за борбата с рака“, разказа Пимпирев.

Защо България се нуждае от нов изследователски кораб, който да излезе от оковите на Черно море и да се впусне в изучаване на световния океан, вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още