Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Образователната реформа не е само по-висока учителска заплата

Увеличението на заплатите не е реформа в образованието, а е необходимост на професията, твърди Христо Господинов

Образователната реформа не е само по-висока учителска заплата

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е изправена пред угрозата съвсем скоро да остане без учители в системата, тъй като половината от преподавателите у нас са в пенсионна възраст. За целта са нужни реформи, но те не се изразяват само в повишаването на учителската заплата. Това мнение изказа преподавателят Христо Господинов, коментирайки темата в ефира на сутрешния блок „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„Увеличението на заплатите не е реформа в образованието, а е необходимост на професията. За да може училището да стане още по-привлекателно, трябват много други промени“.

Господинов е един от малкото примери за млад учител в България, тъй като статистиката показва, че едва 12% от ангажираните с професията са мъже, а и подобен е делът на младите хора в бранша. Той е на мнение, че условията на труд в училище трябва да се подобрят редом със заплащането, тъй като младите и амбициозни хора имат нужда от комплексно поле за изява.

„Няма как да сме сигурни, че, ако вземем един успешен модел от другаде, той ще е успешен и тук. Преди това трябва да си отговорим на въпроса – какво очакваме от нашите деца“.

Често у нас се дават примери за работещите образователни системи във Финландия, Англия, САЩ и други развити държави, но, докато гледаме на запад, забравяме за своите потребности, отбелязва още Господинов.

„Работа в екип, критично мислене, индивидуален принос, стимул за свободно изразяване на мнение – това са основни насоки, в които трябва да развиваме децата“.

Целия разговор за образованието в днешния празничен ден можете да видите във видеото.

гледано: 2849   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Експерт: България закъсня с лобирането за Европейския орган по труда