Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Общините пак поискаха поне един пряк данък да стане местен приход

Размерът на общинските бюджети все още е твърде зависим от централния бюджет, твърди кметът на Кърджали

Общините пак поискаха поне един пряк данък да стане местен приход

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В новия Закон за местните данъци и такси, който 44-тото Народно събрание ще обсъжда, ще поискаме поне един пряк данъчен приход да стане местен приход. Това заяви заместник-председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на общините и кмет на Кърджали Хасан Азис в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Като дял от общите данъчни приходи в България на общините се падат само 3% от тях, уточни Азис. По този показател изпреварваме само две държави в Европейския съюз (ЕС) - Гърция и Словакия, поясни той. 

Към настоящия момент не можем да кажем, че общините са независими от гледна точка на фискалната политика, която се води, каза още кметът на Кърджали. Според него размерът на общинските бюджети все още е твърде зависим от централния бюджет.

Искането на общините за допълнителни приходи от преки данъци не е ново. От години местната власт настоява част от данъка върху доходите да отива в общинските бюджети, а не изцяло в държавния, като мотивът на кметовете е, че по този начин ще се дадат стимули на общините и ресурси за публични инвестиции. Според представители на местната власт този ресурс може да замести част от капиталовите трансфери, които така или иначе се извършват между централния бюджет към общините. 

Още по темата

Припомняме, че от ГЕРБ имаха идея контролът върху казаните за домашна ракия да се прехвърли от митниците върху общините, които да събират и акцизи. Предложението обаче беше отхвърлено, защото общините отказали да се занимават с администриране и събиране на косвения налог с мотива, че приходите от акциз не оправдават административните разходи по събирането му.

Няма капацитет за подобна дейност, заяви през януари Благой Станчев от Националното сдружение на общините. „Нужни са още хора или трябва да натоварим допълнително служителите си, а знаете какви са заплатите в малките общини“, добави Станчев.

Бившият заместник-председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Диана Йорданова изрази съжаление, че общините се отказват от нов източник на приходи и призова Министерство на финансите по-стриктно да разглежда исканията за дофинансиране на малките населени места.

гледано: 1753   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Това не е много умно искане от страна на по-малките общини.
Защото значителни средства, които сега влизат в държавния бюджет и се преразпределят към общинските бюджети, ще си останат в големите общини - София, Пловдив, Варна и още 3-4. Тези големи общини са единствените нетни донори в бюджета. Държавата например "връща" на София около 30% от ДОД на софиянци.
Мисълта ми е, че това искане на общините ще ги ощети финансово.

Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?