Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Общините предпочитат европари, а не да привличат инвеститори, смята експерт

Евросредствата не спомагат за сближаване на регионите в България, обяви Зорница Славова, икономист в Института за пазарна икономика

гледано: 2592   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Стремежът на общините да усвояват европари, вместо да направят  усилие за привлекат реален инвеститор, който в бъдеще да осигури нови работни места, може да предизвика икономически проблем.

За това предупреди в ефира на "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Зорница Славова, икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Тя напомни, че България усвоява близо 1 млрд. лева годишно от еврофондовете, но европейските средства не спомагат за сближаване на регионите.

Според Славова общинските власти избират да правят това, което гражданите, като техни бъдещи избиратели, могат да видят веднага. Тя даде като пример направата на градинки.

По думите ѝ местните власти не са убедени, че „трябва да привлекат инвеститор, което е свързано с разходи, като изграждане на път или електро- и водни мрежи при неясен успех“.

Експертът на ИПИ информира, че много от общините почти нямат приходи от инвеститори, защото няма гаранция, че те ще осигурят заетост и заплати на хората.

Още по темата

Зорница Славова обяви, че най-много средства по оперативните програми в България са усвоени от най-големите области, но при разглеждане на реално изплатените суми на човек от населението се наблюдават някои размествания.

„София излиза най-напред заради строежа на метрото, което се прави по оперативните програми. Напред излизат Габрово и Бургас като области с традиционно най-голямо усвояване на евросредства. Има обаче голяма разлика между общините – има общини с над 5 хил. лева усвоени средства на човек от населението, има и десет общини с под сто лева усвоени европари на човек от населението. До новия програмен период дори имаше една община, която изобщо не беше усвоявала средства. Има общини с един-два проекта и други, които пишат активно и администрацията им се занимава само с писането и печеленето на проекти“, посочи икономистът на ИПИ.

“Европейските фондове спомагат за развитието на доста райони с най-големите си инфраструктурни проекти – и с достъпа си до канализация в много малки общини, и до пречиствателна станция, до път. Но изграждзането на инфраструктура в България е на много ниско ниво, а всъщност изграждането и на магистрали, и на първокласни пътища винаги е в полза на районите“, смята Славова.

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Стоян Панчев: Липсват екоаргументи срещу изграждането на втори лифт в Банско