IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се сериозно раздвижване на индустрията с дронове

Доставките с безпилотни летателни апарати ще бъдат на фокус през 2017 г., твърди експерт

09:07 | 04.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Доставките с дронове са една от причините да се фокусира обществен интерес върху този сектор. Това заяви в студиото на Bloomberg TV Bulgaria Сотир Лазарков, председател на Асоциацията за безпилотни летателни апарати.

Освен придобилата световна известност първа подобна доставка от Amazon, такава се е извършила и в Германия, каза още той и допълни, че подобни амбиции имат и френските пощи. „Това е една част от индустрията с дронове, която със сигурност ще направи сериозни стъпки през 2017 г.“, смята Лазарков.

По думите му обаче сериозният проблем е в липсата на общи регулации и нормативна база не само в Европа, но и в света изобщо. Въздушното пространство е предназначено за въздухоплавателни средства, управлявани от хора, като роботите, навлизащи там, започват да объркват нещата, каза още експертът.

Лазарков отчете като проблем рестриктивните политики на редица държави по отношение на достъпа на дронове във въздушното пространство. Положителното е, че се отварят вратите за редица иновации в сектора. 

„В България, за съжаление, нямаме нормативна база по въпроса за достъпа на дронове до въздушното пространство, каквато има в някои европейски държави. Изчаква се раздвижване на правилата на европейско ниво, а едва след това те ще бъдат приложени и в България“, допълни той. 

Друга възможност за развитие е софтуерният сектор у нас да работи по съвместни проекти с производителите на дронове.

Симбиоза може да се постигне и с транспортния и застрахователния сектор, както и със земеделието, смята Лазарков.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още