Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Огнян Дучев: Недостигът на международни шофьори е огромен проблем

Железопътният и морският транспорт в България изостават от този в Западна Европа, коментира експертът

гледано: 1253   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Недостигът на международни шофьори е много голям проблем, който е видим през последните 5 години. В Англия и САЩ липсата на работна сила в този сегмент доведе до допълнителна невъзможност пратките да бъдат доставяни навреме. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Огнян Дучев, ръководител на отдела за морски и въздушни превози в "Гопет Транс".

Той обясни че причината е, че самата работа е предизвикателна – човек трябва да отдели от своето време и да е далеч от вкъщи. 

Още по темата

"Има много билбордове, на които пише, че се търсят шофьори, като заплатата им достига до 5 хил. евро. Различните компании прилагат различни стратегии, но определено има глад на пазара за шофьори", обясни гостът.

Дучев спомена и това, че Европейската комисия представи наскоро инфраструктурния си план „Глобален портал“, чиято цел е да мобилизира до 300 млрд. евро инвестиции в областта на цифровите технологии, енергетиката и транспорта.

„Проектът беше сравнен с китайската инициатива „Един пояс, един път“. Логично е ЕС да предприеме такава стъпка, защото Китай засилва позициите си като развива своята инфраструктура. Кризата с веригите на доставките показа, че сме зависими от Китай. С новата си инициатива ЕС се опитва да подкрепи развитието на търговията между Европа и останалата част на света“, обясни експертът.

Железопътният и морският транспорт в България изостават от този в Западна Европа що се отнася до капацитета на обработката и складиране. Една инвестиция в пристанищата в България, както и в жп инфраструктурата, която да ни свърже с Гърция и Централна Европа, ще ни постави в силна позиция и ще ни позволи да се възползваме от стратегическото си географско положение, категоричен е Дучев.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Лъчезар Динев: Търговията ни с Китай се нуждае от драстична промяна