Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Оливер Рьогл, Raiffeisen Bank: Резултатите от стрес тестовете не са изненада

Още преди провеждането на прегледа беше ясно, че капиталовата адекватност в България е на много високо ниво, коментира председателят на УС на банката

Оливер Рьогл, Raiffeisen Bank: Резултатите от стрес тестовете не са изненада

Оливер Рьогл. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите от стрес тестовете не поднесоха изненада, тъй като още преди провеждането на прегледа на качеството на активите беше ясно, че капиталовата адекватност в България е на много високо ниво. Това каза председателят на УС и изпълнителен директор на Raiffeisen Bank Оливер Рьогл в интервю по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него провеждането на стрес тестовете върху цялата банкова система в България е бил необходим и оправдан ход заради известната несигурност на пазара през последните две години в контекста на фалита на КТБ. 

Още по темата

"Добрите резултати от стрес тестовете на Raiffeisen Bank са потвърждение за верния път и дългосрочната стратегия, която следва банката", заяви още Рьогл. По думите му още едно значимо потвърждение е непрекъснатото намаляване на съотношението на дългосрочните лоши кредити. Raiffeisen Bank има един от най-ниските коефициенти в банковия сектор в България. "Основната цел на банката сега е почистване на портфейла си и съсредоточаване върху развитието на отношенията с клиенти във всички сегменти", отбеляза той. "Ние сме световна банка и се стремим да останем такава", посочи Рьогл. 

Той коментира още отражението на стрес тестовете и проверката на качеството на активите върху работата на Raiffeisen Bank, методологията на стрес тестовете и можем ли да направим паралел между ситуацията в българския банков сектор и някои други европейски страни. 

"Големият проблем, с който се опитват да се справят всички европейски банки  в момента, е лихвеният процент. Ситуацията с наказателните лихвени проценти, наложени от ЕЦБ и местните банки, е сходна в цяла Европа, както и в България", коментира още той.  

Очаквайте видео с целия разговор.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Радина Колева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Пламен Цонев: Не само скъпият ток е проблем за текстилната индустрия