IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчаянието на Косово може да доведе до радикални външнополитически ходове

Налага се мнението, че Косово, за да постигне успехи във външнополитически план, трябва да направи някакви сериозни отстъпки на Сърбия, посочва балканистът д-р Антон Панчев

21:35 | 24.09.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отчаянието във външнополитически план, което обзема Косово и неговите граждани, може да доведе до по-радикални стъпки във външната политика на новото правителство. Това мнение изрази д-р Антон Панчев, балканист, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Налага се мнението, че Косово, за да постигне успехи във външнополитически план, трябва да направи някакви сериозни отстъпки на Сърбия“, посочи Панчев. Според него е много вероятно дори страната да даде автономия на местните сърби или част от своята територия на Сърбия.

„Все повече се говори и за промяна на преговорния формат между Прищина и Белград“, посочи Панчев. Той отбеляза, че един от вариантите е преговорите да не са между Косово и Сърбия с посредничеството на Европейския съюз, а да бъдат привлечени и други държави, включително САЩ и Русия, и дори да бъде свикана международна конференция, която да преодолее конфликта между двете страни.

„Все още обаче е много рано да се правят прогнози какъв ще е вероятният формат и какви ще са позициите на страните“, добави той.

Според него на предстоящите избори на 6 октомври в Косово за победа ще се борят движението „Самоопределение“ и Демократичният съюз.

„Много избиратели в Косово желаят промяна заради тежките икономически и социални условия и проблемите във външната политика“, каза балканистът.

Гостът отбеляза, че резултатите ще са повлияни от високата безработица в страната, достигаща до 30%, и широката клиентелистка мрежа, която вследствие са сформирали управляващите партии.

„Другият проблем е, че двете водещи партии преговаряха за предизборна коалиция, но не сключиха такава“, допълни балканистът. Според него основната причина е, че Демократичния съюз на Косово е доста по-приемлив партньор за останалите партии при създаване на управленска коалиция след изборите.

„Най-вероятната коалиция наистина ще е между Демократичния съюз и "Самоопределение", но са възможни и други варианти“, посочи Панчев.

Още от разговора вижте във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 4 години
минавал съм през Косово няколко пъти на път за море към харватия и не ми трябваше американска виза ! Как го обясняваш този феномен, глуупако?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 4 години
Косово беше анексирано от САЩ , капоте ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
dakl
преди 4 години
А нали точно това бе целта на инициативата за отделяне от Сърбия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 17
khao
преди 4 години
глууупако, Крим беше анексиран към друга държава, а Косово стана независим... разликите са огромни ! няма казус тук, щеше да има ако зелените го бяха отцепили като независима държава, но те го заграбиха !Още повече що за *** трябва да си зада защитаваш историческия ни враг ! Учете история *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Да си тряйкат, че заради тях имаше казусът Крим.Ако на тия им писне, на минцорите от Донбас ще им писне още повече, че всеки ден погребват от цивилното население.И отката ще стигне чак до Львов.Львов в Полша, Закарпатието в Унгария и Румъния.Остатъка отива "в родную гавань".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 4
majnata
преди 4 години
Ами тия дето създадоха полуфабриката "Косово" какво казват ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още