Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

П. Бандилов: Тръмп е най-големият риск и най-големият стимул пред икономиката на САЩ

Финансовият анализатор от Sofia International Securities коментира решението на Фед да повиши лихвите и перспективите пред американската икономика

П. Бандилов: Тръмп е най-големият риск и най-големият стимул пред икономиката на САЩ

Павел Бандилов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доналд Тръмп е едновременно най-големият риск и най-големият стимул пред американската икономика. Той е изключително противоречив образи и стимулът за пазара дойде от неговата пробизнес насоченост. Това коментира Павел Бандилов, финансов анализатор от Sofia International Securities, в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Бандилов посочи, че и бившият президент Барак Обама искаше да прокара фискални стимули, но се натъкваше на опозиция в лицето на Конгреса, който беше контролиран от републиканците. „Така че за Доналд Тръмп би трябвало да е по-лесно да прокара фискални политики“, отбелязва експертът.

„Но поведението му от гледна точка на изказвания на тема протекционизъм, строене на стени и Twitter комуникация е нещо, което притеснява много пазара поради простата причина, че се създава усещане за хаос“, коментира Бандилов.

По думите му пазарът е скептичен към намеренията на администрацията в лицето на финансовия министър Стивън Манучин да представи проект за данъчна реформа до края на август. „Така че от тази гледна точка Фед е оставен да действа, ако не с двете очи затворени, то поне с едното, защото в тази обстановка не знае как ще се развият нещата“, допълва той.

Павел Бандилов коментира и решението на Федералния резерв от сряда да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта. По думите му реториката на председателя Джанет Йелън беше „малко по-обрана“. „На фона на данните, които излязоха последните два месеца, пазарът си повярва, че ще види четири повишения на лихвите тази година. От изявлението пролича, че можем да очакваме още две повишения“, каза Бандилов.

Той посочи, че пазарите са очаквали Фед да обяви намерения за още три повишения на лихвите заради данните за трудовия пазар, продажбите на дребно, производствената и потребителската инфлация, които бяха изненадващи в положителен смисъл.

„Освен изброените показатели, които Фед следеше или най-малкото коментираше по време на пресконференцията, има два показателя, които не са на тази висота, на която на Фед му се иска да бъдат. Става въпрос за бизнес инвестициите и производителността и заплащането на труда. Така че там все още се наблюдава някаква слабост“, отбелязва Бандилов.

Целия разговор може да видите във видеото с първата част на предаването:

гледано: 1211   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Радина Колева

Коментари (2)

4
 
2
 
2
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
възпира* :)
5
 
3
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
чак пък риск .... добре че хората си имат съдебна система да го възпита с глyпостите. Aко нямаха, тогава можеше да е риск, сега е само паляк

Още от Bloomberg TV
Лидия Шулева: Нужен е специфичен подход за устойчива заетост