Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Пандемията изтласква българските автори на предни позиции на книжния пазар

Намаляването на косвения налог върху книгите трябва да бъде трайна мярка за подкрепа на сектора твърди Веселин Тодоров

гледано: 1809   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Българските автори на художествена литература повишават своето присъствие по време на пандемията. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство "Сиела".

"Нашите отчети показват, че около 35% от продажбите на книги за миналата година са за българска художествена литература, което е малко повече от преводната литература – там е около 30%. Може да се каже, че българските автори са победили целия останал свят", каза Тодоров.

От думите на госта стана ясно, че издателският бранш не може да се похвали с ръст по време на пандемията, но пък е имал минимални спадове през последната една година. 

Още по темата

"На фона на 4-5% ръст годишно в продажбите в предходните години, през 2021 г. имаме 2-3%. Хубавото на тези финансови резултати е, че има редуцирана ставка по ДДС от средата на миналата година", каза още гостът.

"Българските издатели направиха много за намаляване на цените. Нашата вътрешна статистика сочи за 9% спад в крайните средни цени - от 13,20 лв. през 2019 г. до 12,02 лв. за 2020 г.", заяви Веселин Тодоров.

Според него намаляването на косвения налог върху книгите трябва да бъде трайна мярка за подкрепа на сектора.

"Водим преговори с политическите партии намаляването на ставката за книгите да бъде трайна мярка. Старата ставка в България беше втората най-висока в целия свят след Дания. Българските читатели са едни от най-ощетените в света от тази висока ставка", посочи той.

По думите на госта затварянето на големите търговски центрове и книжарници е довело до 200-300% ръст на продажбите в интернет. "Тъжното е, че това не можа да компенсира загубите. В края на годината отчитаме 2-3% спад в оборота“, отбеляза Тодоров.

Според него хартиената книга ще продължи да съществува.

"Разбира се, не можем да предвидим съдбата й за повече от 10-15 години, но в момента тя оцелява може би изненадващо и за нас издателите, които бяхме вложили голям ресурс в електронизацията на системи за защита на авторските права", каза Тодоров.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Н. Болтаджиев: Промяната в стандартите ще премахне лобистките влияния в здравната система