Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Пазарното обединение „в рамките на деня“ с Румъния стартира на 19 ноември?

При наличието на такова обединение в най-благоприятния случай цените в обединението ще се различават само в рамките на 2-3 евро, смята Красимир Живачки от АТЕБ

Пазарното обединение „в рамките на деня“ с Румъния стартира на 19 ноември?

Снимка: Ройтерс

Предложението на енергийния министър Теменужка Петкова за сегментиране на пазара е временно решение до достигане на пазарно обединение, като създава предпоставки за оформяне на различни ценови нива, споделя Красимир Живачки, главен секретар на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По този начин пазарът ще бъде допълнително регулиран, тъй като едни търговци ще купуват от една платформа, а на други ще им бъде забранен достъпът, предупреждава Живачки. 

Още по темата

Той цитира изпълнителния директор на БНЕБ Константин Константинов, според когото може да се очаква пазарно обединение между България и Румъния на 19 ноември.

„Пазарното обединения между България и Румъния е от втората вълна на XBID (Cross-Border Intraday) и то е обединение в сегмент „в рамките на деня“. Благодарение на такъв вид пазарно обединение, не само на румънската граница, а и с други граници, ще се постигне един таван на цените, за да не ставаме свидетели на ситуацията от миналата седмица в България – цените у нас значително надхвърлиха пазарните. При наличието на такова обединение в най-благоприятния случай цените в обединението ще се различават само в рамките на 2-3 евро“, подчертава още Живачки.

Според него енергийната директива на ЕС ни задължава да имаме напълно либерализиран пазар до 2021 г., казва още Живачки.

Той изрази подкрепата си към предложението на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов за промени в закона, които да заложат три етапа на осъществяване на директивата. Според него, първи на пазара трябва да излязат стопанските потребителите, след тях са битовите, а във финалния етап трябва да излязат и уязвимите.

Живачки коментира и високите цени на електроенергия на БНЕБ, и по-специално в пазарен сегмент „ден напред“ от началото на месеца.

„В началото на месец юли се забелязаха някои фрапиращи увеличения на цената на електроенергията за бизнеса, което дори накара мнозина да преустановят дейността си, но, подобни флуктуации няма повече да се състоят, макар и в конкретния случай да има логично обяснение“, посочи Живачки, добавяйки: „Флуктуациите от началото на месеца бяха главно свързани със значителния скок на търгуваните количества на пазара „ден напред“. Те се увеличиха с между 43-53%, което е съществен ръст. Възможни са такива флуктуации, но те ще бъдат много по-малки, защото пазарът още се намества към новите законови промени и към изтичането на определени дългосрочни договори. Виждаме, че след първата седмица на юли цените вече се нормализират и варират в едни много близки стойности от порядъка на 106-116 лв. Нямаме цени надхвърлящи 195 лв. или пък цени за отделни часове от 240 или повече лева“.

Целия разговор може да проследите във видеото:

гледано: 1073   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Аспарух Илиев

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Каква е причината за оптимизма на американските инвеститори?