IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пендаровски – визионерът обединител на македонците

Очевидно има ферментация в нагласите на македонските избиратели, на които им омръзна от чести промени, избори, социална депресия, твърди Николай Коев

10:40 | 08.05.19 г.
<p>
	Стево Пендаровски. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стево Пендаровски. Снимка: Ройтерс

Стево Пендаровски ще бъде президент с успешен като цяло мандат, ако не се случи нещо драматично. Той има своето политическо минало, добър опит като съветник на двама президенти. Има опит на работа с Евроатлантическия алианс като координатор. Струва ми се, че той ще се стреми да бъде президент на всички граждани в Македония. Ако и втората година му е успешна, той би завършил успешно целия свой мандат. Това твърди Николай Коев,  журналист - международник и първи кореспондент на БТА в Република Северна Македония, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Предизборната кампания в Северна Македония протече според очакванията, с една умерена агресивност и от двете страни. Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО ДПМНЕ бе малко по-конкретна и остра в своите послания, които, разбира се, намираха своя отзвук. Пендаровски бе по-обран и доста добре аргументиран в становищата си. За не малка част отгражданите Давковска излъчи хващащи, влияещи послания". 

Неизвестностите бяха около активността на тези избори, посочи Николай Коев. "С малко бе премината границата от 40% и имахме легитимен вот. Тук правим уточнението, че албанският електорат изигра съществена роля за избора на Пендаровски", допълни той.

"Охрид бе бастион за ВМРО. Очевидно има ферментация в нагласите на македонските избиратели. На хората им омръзна от чести промени, избори, социална депресия. Те искат спокойствие, повишаване на жизнения стандарт, пълноценна евроинтеграция. Струва ми се, че във ВМРО ще настъпят промени. Християн Мицкоски ще отстъпи. Успешната кандидатура на Давкова би могла да намери място в управленските структура на ВМРО".

Традиционните албански субекти не предложиха нищо ново в своите платформи, подчерта Николай Коев. Новите партии са по-привлекателни за албанското население в Северна Македония, спомена още той-

От момента на независимостта на Македония ние говорим за активизираме на двустранните икономически отношения с България, напомни журналистът.

Вижте още във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още