Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Петър Андронов: Кешовите плащания са хранилката на сивата икономика

Консолидацията на банките подобрява ефективността им, твърди мениджърът на KBC Груп за България 

гледано: 4348   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

Кешовите плащания са хранилката на сивата икономика. Така мениджърът на KBC Груп за България Петър Андронов коментира в интервю за Bloomberg TV Bulgaria намеренията на кабинета да ограничи кешовите разплащания, като се въведе праг от 1000 лв.

Той посочи, че банките нямат пряко отношения към този законопроект, но определено той е стъпка в правилната посока към изсветляването на икономиката.

„Представителите на бизнеса и на компаниите, които имат легална дейност, многократно са апелирали да се извадят на светло плащанията, защото сивата икономика ги конкурира силно и нелоялно. Няма как по друг начин да се пребори сивия сектор. Нека видим скандинавските страни – очевидно са добре, въпреки че на практика там почти не се използват банкноти“, обясни още банкерът.

Истината е, че всъщност банките печелят изключително много от кешовите плащания, защото безналичните плащания са много по-евтини. Всъщност, ако идеята на правителството бъде приета от парламента, това ще окаже влияние и върху приходите на банките от такси, но не в положителна посока, напротив – постъпленията ще намалеят, обясни Андронов.

Консолидацията на банките никога не е спирала. Тя е естественият процес на подобряване на ефективността на всеки пазарен субект, каза още банкерът. 

Още по темата

Според него банките у нас са намалили броя си от 36 на 27 в периода 2004-2017 г. В Европейския съюз (ЕС) има малко под 6 хил. банки, докато само преди 15 години техният брой бе над 10 хил. В Америка през 1985 г. банките са над 30 хил., а сега наброяват 7 хил., поясни Андронов. 

По думите му българският пазар се отличава от останалите централноевропейски пазари, в частност словашкия, чешкия, унгарския и до някъде балтийските пазари. "В тези страни вече има пазарни субекти с над 20% пазарен дял, докато в България на този етап има само един пазарен участник с подобен дял", обясни той.  

Андронов коментира и публикуваната стенограма от консултациите при президента Росен Плевнелиев във връзка с фалита на Кооперативна търговска банка (КТБ). Според него най-голямата грешка ще бъде, ако казусът от 2014 г. с изпадналата в несъстоятелност кредитна институция бъде възприет единствено и само като банков проблем. "КТБ е фрагмент от проблема, свързан с приватизацията на държавата, изкривяванията във всички административни и структурни направления", отбеляза той.

Вижте още във видеото. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Коментари (42)

   1| 2| 3| 4| 5    
0
 
9
 
42
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Защо се публикуват интервюта с банкери и партийни олигарси за това колко е хубаво да няма кеш ,а не се питат хората от заводи фабрики таксита автобуси кабинети ....Ами че само първите представящи под един процент българи имат интерес от това .
5
 
20
 
41
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Не то няма банков картел ,НЕ ТУКА ЛИХВИТЕ СА СТРАННО ИЗВЪНЗЕМНО ВИСОКИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ЦЯЛАТА ЕВРОЗОНА !?? КОГА ЩЕ ИМАМЕ ЛИХВИТЕ НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ !??? СЛЕД НОВИ 5 -10 ГОДИНИ ЛИ ?? НЯМА СМИСЪЛ МОЖЕМ ДА ЧАКАМЕ ПО НАД 70 ГОДИНИ !!!

ТАКА ЩЕ КАТО СА КАЧЕНИ МАСА НЕОБРАЗОВАНИ И НЕКАДЪРНИ СЕЛЯНИ БЕЗ ГРАМ МОЗЪК В ГЛАВИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА ,Е ЧЕСТИТО!??
5
 
15
 
40
majnata до: comet
преди 4 месеца
Блажени спящите ...
4
 
36
 
39
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Едно е да имаш злато в ръцете, друго е хартиено злато. В по-малка степен, подобно е да имаш кеш в ръката от колкото цифри в сметката. Огромно предателство на елита към обикновенните граждани (с ограничени опции за заобикаляне)! Световните западни пари в обръщение са мнооого пъти в повече отколкото е цената на наличното световно злато, задлъжнялостта е 300%, т.е. Пирамидата е ОГРОМНА. Идеята на елита на Империята е премахване възможността да се схваща (от хората) за балона, а премахването на кеша е пътят в тази посока. Така спукване никога няма да има, а постепенно ще се премине към общество в което ще се отпускат колкото трябва пари за колкото трябва заплати/стимулиране според решението на елита. Май вече не ни водят към кошарите, а ВЕЧЕШ СМЕ В КОШАРИТЕ! :(((
2
 
48
 
38
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Смятайте банките за законни пирамиди и пиявици които пият кръвта ни , престъпници !

Още от Bloomberg TV
Стоян Панчев: Липсват екоаргументи срещу изграждането на втори лифт в Банско