IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Ганев: Има фискално пространство за намаляване на данъците

Икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) коментира данъчната политика в контекста на Деня на данъчна свобода, който тази година е на 16 май

09:23 | 15.05.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фискално пространство за намаление на данъците има и то е видимо от първите три месеца на бюджета, където има излишък от 1 млрд. лева. Това заяви Петър Ганев, старши икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ) в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

“Видимо е и от програмата на политическите партии, тъй като всяка една партия, без ГЕРБ може би [...], предложи някакво намаление на данъци, дори и левите. Въпросът е дали това ще дойде на дневен ред, тъй като постоянната смяна на правителствата през последните години направи така, че финансовото министерство да е в силната си позиция да бъде консервативно и да отблъсква всякакви идеи за по-активна данъчна политика в името на стабилността“, посочва Ганев.

Той припомня, че новата управляваща коалиция не предлага намаление на данъци и посоката е към тяхното увеличение. „След последното намаление на данъците беше 2008 г. с въвеждането на плоския данък минаха 10 фискални години, без да е предприета каквато и да е стъпка за по-ниски данъци. Мисля, че макроикономически, гледайки бюджета и възстановяването на икономиката, то може да бъде подкрепено с такъв стимул към частния сектор, дали това ще бъдат ДДС или осигуровки“, казва още икономистът.

Повод за разговора бе т.нар. Ден на данъчна свобода, който тази година се пада на 16 май. Тогава спираме да работим за държавата и започваме да работим за себе си. Тази година 136 дни от годината работим за държавната хазна, което е с 3 дни повече от миналата.

„Последните години, след 2009 г., когато удари кризата, ние нямаме пример за намаляване на данъците, така че не можем да очакваме тази дата да дойде по-рано. Имаше различни ефекти на кризата върху приходите, които първо бяха потиснати, сега вече са възстановени. Дори през последната година имаше изненадващо много приходи, тоест хазната се справяше доста добре откъм приходната част. Това е вярно и за тази година, за първите три месеца. По-доброто изпълнение на приходите води до това, че денят започва да идва все по-късно, тъй като все повече се изземва от данъкоплатците. Същевременно имаме и примери за увеличение на данъчната тежест, конкретно тази година бяха увеличени осигуровките, което вдига тежестта за всеки работещ българин. Грубо казано, това е една допълнителна винетка за всеки работещ. Горе долу толкова е цената на покачването на осигуровките с 1 процентен пункт“, обяснява Петър Ганев.

Според изчисленията на ИПИ 10 дни от тези 136 дни ще бъдат изработени от европейските данъкоплатци заради средствата, които България получава от Европейския съюз, около 2,6 млрд. лева. „Това е една сериозна сума и гони 10% от бюджета, друг въпрос е дали се харчат ефективно. Там има най-големи неефективности и прахосвания именно защото е чужд ресурс. Но ако не беше Европа и искахме да продължим същото харчене, трябваше да работим още 10 дни“, посочва Ганев.

„За жалост тази година отново е гласуван бюджетен дефицит, което от макроикономическа гледна точка няма особен смисъл и трудно може да бъде оправдано“, казва още той. „Миналата година успяхме да генерираме доста сериозен излишък. Въпреки това обаче министерството на финансите реши да си влезе в средносрочната фискална рамка, където е предвиден един умерен за европейските стандарти дефицит и да го заложи и тази година, макар че към първите три месец вече сме на излишък от един милиард. Това най-грубо казано означава, че най-вероятно ще видим актуализация на бюджета тази година, за да се доизхарчат тези допълнителни пари и да постигнем целта от дефицит“, обяснява икономистът.

По думите му освен чисто фискалните и икономически ефекти на това да има дефицит, това означава, че ние отлагаме една работа за държавата, която ще трябва да се свърши, тоест получават се едни 5 дни, които ние някога ще трябва да отработим, за да покрием този дефицит.

Още за данъчната политика, както и за ползите от плоския данък вижте в целия разговор в първата част на предаването:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
popi100
преди 6 години
някой може ли да обясни как имаме растеж при наличието на дълг (заеми ) който е взет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 6 години
точно там е проблема ... тия 2 хиляди човека дето взиамт тази заплата, ако не почнат да ги крият, ами ги плащат точно никаква дупка няма да запълниш! абсолютна демагогия е това дето си написал :):)Проблема е че се краде яко ! сложи четец за карти, махни го, сложи за отпечатъци, махни го ... санирай 5 блока за 2 милиарда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
KPetkov
преди 6 години
Проблемът е, че има осигурителен максимум. Ако взимаш 10 хил. и ти сложат едни 1300-1500 лв. за пенсия и още 500 лв за здравно, ще видим дали ще има дефицити. Сега на 10 хил. заплата плащаш 300 лв. осигуровки за пенсия 50-100 за здравно.Да не говорим за растежа от 3%, който е прекалено нисък за държава като нашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Спящият бик
преди 6 години
Отдавна го твърдя, че осигуровките трябва да са изцяло от осигурения, а не една част от него, пък друга от работодателя. Много по-чисто е, няма да е свързано с намаляване на нетната заплата, защото първоначално може да се компенсира с реципрочно увеличаване на същото. Но едва ли някога ще стане, защото тази нелогичност се ползва за политически и синдикални спекулации, т.е. прави "важни"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
khao
преди 6 години
ок, като ги увеличаваше през миналия си мандат, случайно дефицита да се стопи ? ... докато избираме крадци дефицит ще има, но не искам аз да им покривам кражбите, така че не мерси ... наглия си ти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
справедлив1
преди 6 години
ВСЕКИ ТРЯБВА САМ ДА СИ ПЛАЩА ОСИГУРОВКИТЕ ЗА ДА ЗНАЕ СТОИНОСТА НА ПАРИТЕ А НЕ ОТ БЮДЖЕТА ДА СЕ ПЛАЩАТ ИНЯКОЙ ДА СИ МИСЛИ ЧЕ ТОЙ ГИ ПЛАЩА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
hagan
преди 6 години
най голямата наглост е намаляване на данъците във държава на дефицитидефицит в НОИ-тоест вдигане на осигуровкитедефицит в здравното осигуряванедефицит в енергетикатадефицит в образованиетодефицит в планирания бюджета има спешно дигане на доходите за да не станем изобщо най бедната държава в Европа зад Албания Косово Грузия и Молдова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още