IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пищухина: Административното намаляване на цените на тока е срещу свободния пазар

Търговците са напълно готови за работа на свободния пазар, смята изпълнителният директор на АСЕП

12:41 | 27.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Регулирането на цените за битовите потребители може да се възприеме като временна мярка. Тази мярка обаче в крайна сметка работи срещу либерализирания пазар и запазва статуквото. Административното намаляване на цените на тока нарушава свободния пазар.

Това мнение изказа в предаването InvestOr на Bloomberg TV Bulgaria c водещ Димитър Вучев Красимира Пищухина, която е изпълнителен директор на Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП). Темата на седмичното издание беше състоянието на българския енергиен пазар.

По думите ѝ търговците са напълно готови за работа на свободния пазар. „Те предлагат и работят върху иновативни продукти, които ще бъдат интересни за всеки потребител. Що се отнася до техническата страна на въпроса при битовите потребители, тя е свързана с въвеждането на стандартизираните товарни профили. Тази мярка е твърде скъпа и пазарът не е подготвен за нея“, коментира Пищухина.

„АСЕП разглежда всички институции, работещи за установяването на този пазар като свои естествени партньори. Това се отнася и за Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По принцип енергийният регулатор е гарант на равнопоставеността на пазарните участници. Понякога обаче се създава впечатление, че регулаторните решения са насочени към оздравяване на финансовото състояние на една определена компания. Други решения са насочени към поддържане на всяка цена на цените за битовите потребители. Трети решения са насочени към удържане на потребителите в регулирания сегмент. Ние смятаме, че това не съответства на фунциите на регулатор“, отбеляза още Красимира Пищухина.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Димитър Вучев показа движението на баланса на Европейската централна банка от появата на еврозоната през 1999 досега. Според графиката рекордният връх от над 3 трлн. eвро, достигнат през 2012 е бил подобрен минимално през изминалите дни. Тенденцията вероятно ще бъде към постоянно подобряване на това постижение на фона на политиката на лесни пари от страната на базираната във Франкфурт институция.

Седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or” се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria. 

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 38 rate down comment 0
888
преди 7 години
Ми излизайте на свободни пазар , като сте готови , но има и едни преференциални цени на изкупуване - готови ли сте за отпадането им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
А даването на огромни субсидии на производителите на ток от слънце, вятър и отпадните продукти от храносмилателната система на крави и биволи разбира се подкрепя "свободния пазар".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още