Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Пламен Димитров: Дипломацията на Москва цели да обезкуражи Запада

Русия опипва почвата, за да види колко решителен е Западът в намеренията си да защити Украйна, твърди експертът

гледано: 2653   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Дипломацията на Москва цели да обезкуражи Запада и да създаде обстановка на несигурност, като покаже, че всякакви действия срещу Русия биха срещнали твърде силен и решителен отпор. Това мнение застъпи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

Той цитира британския анализатор Марк Галеоти, според когото действията на Москва спрямо Запада са част от стратегия, наречена „хеви метъл дипломация“ - Русия не прибягва до открита война, но използва сплашване, диверсии чрез премествания на въоръжени сили по границите с Украйна и НАТО.

Според Димитров Русия "опипва почвата", за да види колко решителен е Западът в намеренията си да защити Украйна.
"В момента въпросът е какви гаранции биха дали западните държави за териториалната цялост на Украйна и какви ответни мерки биха предприели, които да предупредят Русия, че цената на последваща агресия ще бъде твърде висока, т.е. неприемливо висока", каза гостът. 

Още по темата

Той отбеляза, че Украйна отдавна се стреми да стане член на НАТО, но това вероятно няма да стане скоро.

"Западните държави, особено европейските съюзници в НАТО, не са склонни да приемат Украйна, защото се опасяват, че това може да отвори пътя за една скорошна голяма война в Европа, каквато те искат да избегнат. Другото е, че Украйна все пак загуби територии... досега не се е случвало в НАТО да бъде приета държава, която да не контролира цялата си територия", каза експертът.

По думите на госта Черноморският регион, както и Балтийският, се оформят като една от двете точки на остра военна конфронтация между Русия и Алианса. "България е на предната линия на военното противопоставяне с Русия като съюзник от НАТО. Не бива да забравяме, че България е енергийно обвързана с Русия, така че е малко двустранна българската политика", уточни Димитров.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Защо Борис Джонсън се нуждае отчаяно от някакъв външнотърговски успех?