Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

По-ниски цени при имотите няма да има, прогнозира експерт

Имотният пазар се връща към нормалните си нива, коментира Снежана Стойчева от Imoti.net

гледано: 3691   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По-ниски цени при недвижимите имоти няма да има. Може би няма да има и толкова високи цени, колкото някои продавачи очакват. Сега е моментът за покупка. Така коментира ситуацията на имотния пазар Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Пазарът на недвижими имоти в България е във възход. Може би темповете са дори по-бързи от очакваното според едни анализатори. Според други има опасност от балон. Според нас те са нормални. Просто преживяхме една криза и се върнахме към нормалните нива и по отношение на цените, и по отношение на броя сделки”, посочи тя.

По думите ѝ има повод за оптимизъм.

Още по темата

Според Стойчева трудно е да се срещнат интересите на продавачите и на купувачите, но „тук е ролята на брокерите".

„Те трябва да убедят продавачите, да ги консултират, че едва ли ще могат да постигнат невероятно високите цени, за които мечтаят, поясни Стойчева. – От друга страна той трябва да убеди продавачите, че в момента все пак има имоти на пазара, но има опасност имотите за продажба да се изчерпят.”

Тя е на мнение, че има достатъчно предлагане на жилища, „но има опасност да се изчерпят имотите за продажба“.

Стойчева е убедена, че новото строителство много ще помогне и хората, които искат да си закупят ново строителство, но те трябва да изчакат, защото чувствителен ръст на разрешителните имаше едва миналата година и се очаква скоро да излязат в по-голямо количество нови имоти.

По думите ѝ няма индикации за пренасищане на пазара на ново строителство.

Тя уточни, че винаги ще има купувачи на старо строителство, които предпочитат тухлени и панелни жилища, направени по БДС, които са с добре изградена инфраструктура.

Снежана Стойчева съветва клиентите винаги да се сключват договори с агенцията за недвижими имоти, за да знаят какво да очакват. 

Тя е категорична, че е заблуда продавачът на имот да се договори устно с няколко агенции на недвижими имоти и да получи бърза сделка на добра цена.

Каква е ролята на брокера на имоти и некоректните брокерски практики? За какво трябва да внимава клиентът при покупка на имот? Вижте повече от практичните съвети във видеото.

По статията работи: Петя Стоянова

Коментари (7)

0
 
18
 
7
преди 4 месеца
Все пак това не зависи ли от демографската ситуация и нуждите на хората?
1
 
21
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
В друга статия тук пише "През второто тримесечие в столицата са въведени в експлоатация едва 4 нови сгради с 12 жилища в тях". Т.е. на година излизат няма 200 нови жилища за цяла София. Като се има пред вид, че някои седят с години празни, явно пазара на НИ продължава да си е на дъното, както е от балона насам. Седят си и апетитните парцели със старите къщи по центъра на София. И както е от години, има "ценоповишители", които вещаят огромно поскъпване. При положение, че намаляваме със 100-ина хиляди на година, не знам как ще свършат имотите и как ще им се вдигнат цените. Масата едвам смогва да си плати сметките, а инвеститорите бягат от България заради корупцията и безправието. Но всеки има правото да си мечтае ... :-)
0
 
19
 
5
bvg
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ми тва стана и в Лондон и в Ню Йорк и в цяла Европа и Австралия, ние тик сме година-2 назад, първо скочиха после спаднаха, потреблението продължава да е свито, защото голяма част от българите продължават дадават над 50% от доходите си за ипотеки, има демогравски срив, хората намаляват жилищата се увеличават, всеки си мисли ше купа, ше давам под наем и ше лежа, блаженни са вярващите, в новите сгради 50% от апартаментите са необитаеми, в старите блокове около 30%, ако блока не ми е топлофициран, някак си мога да давам по 5 лв на месец за стълбище, но по 600 лв на година на топлофикация да давам че правя завет на комшията ми идва в повече. Ше почнат да ги разпродават скоро, догодина ще е пика на покупките и после ше има яко реване, то си е закон тва на всеки 10 години си има криза.
0
 
31
 
4
преди 4 месеца
Тук следва да се има предвид и евентуалният конфликт на интереси на госпожата. Дали би излезнала с коменрар различен от "За Бога братя, купувайте" , като по този начин да дръпне чергата под краката си. Естествено е да искат да задържат положението на това ниво и да манипулират информацията с цел задържане. Едно знам, ако в кварталната бакалия започнат да говорят за сделки с дадена стока/имот, значи е времето тази стока/имот да се продава, а не да се купува!
1
 
43
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Няма как да не излизат такива статии всеки божи месец.Дет се вика, гладна кокошка просо сънува. Цените ги надуха изкуствено миналата година и овцете зьаблеяха в един глас - аууу, давайте да купуваме, че пак ще стане като преди 10 години скъпо. Естествено, лихвите услужливо се свалиха и стадата се засилиха да теглят като изоглавени, та барем уцелят преди квадратът да стане 3000 евра, колко беше през 2006... Изключително вещата госпожа обаче забравя да спомене,че бум в кредитирането като през онея славни за брокерите времена няма да се случи, че свободните площи в София и в по-малка степен във Варна са много и "имотите за продажба да се изчерпят" е толкова възможно, колкото за по-малко от година цциганите да си променят манталитета и да тръгнат масово на училище...
Спрете с глупостите.Ако нямате нужда - не купувайте нищо. Още година-две ще лъжат и след това цените отново ще паднат.Този пазар е само спекула и винаги ще е на подеми и спадове, като първото се подхранва от човешката глупост

Още от Bloomberg TV
Парите не са всичко във Висшата лига