IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високата цена на петрола ще увеличава риска пред авиокомпаниите

Напрежението в Близкия изток се отразява върху капиталовите пазари, но цената на златото ще расте, твърди Даниел Дончев от "Експат Асет Мениджмънт"

20:52 | 07.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки че вчера пазарите регистрираха ръстове, то в в началото на сесията всички индекси отбелязаха спадове, волатилността се покачи, а пазарните участници се притесняваха, че ескалиралото напрежение в Близкия изток ще има още по-сериозен ефект върху световната икономика и финансовите пазари. Това коментира Даниел Дончев, главен инвестиционен директор и член на Борда на директорите на "Експат Асет Мениджмънт", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Убийството на генерал Солеймани беше сериозен удар срещу Иран. Предстои да видим каква ще бъде реакцията на Техеран, за да отвърнат на удара", каза той.

Според него това напрежение със сигурност ще се отразява върху капиталовите пазари.

"Пазарните участници ще следят внимателно ситуацията в Близкия изток", посочи Даниел Дончев и допълни , че от напрежението най-силно са пострадали авиокомпаниите, тъй като петролът е сериозна суровина в себестойността на тяхната услуга.

Поскъпването на петрола се отразява негативно на авиокомпаниите. От друга страна, енергийните компании се представят добре заради покачването на цените на петрола", пресмята експертът.

Дончев обясни, че рисковете са предимно за авиокомпаниите. По думите му ако напрежението ескалира и цената на петрола продължава да се покачва, рискът пред авиокомпаниите ще е голям.

Що се отнася до повишението в цената на златото след напрежението в Близкия изток и засиления интерес към активите убежища той е на мнение, че за да продължи да поскъпва златото, е необходимо да има допълнителна ескалация.

Вижте прогнозата на главния инвестиционен директор и член на борда на директорите на "Експат Асет Мениджмънт" във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още