Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Почти половината от младшите специалисти у нас се насочват към IT сектора

Нетното заплащане на работещите в тази сфера е средно 3500 лв., казва Емил Томов от Career Show

гледано: 3253   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Професионалистите, решили да се развиват в IT сектора през 2020 г. без предишен опит в сферата, са се увеличили драстично спрямо 2019 г.  Близо 47% от младшите специалисти са се насочили към кариера в IT сектора. Това заяви Емил Томов от Career Show в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„IT е широко понятие. Тук става дума за професионалисти, търсещи развитие не само като разработчици, но и хора, които се занимават с продажби, мениджъри на екипи в сферата и контекста на сектора“, казва Томов.

„Това е един от секторите, които растат значително. Последната година отбеляза ръст над 10% на приходите си. В случая освен привлекателна среда като условия на работа, тук се включват социалните придобивки и обученията, които предоставят компаниите.“

По думите на госта търсенето се влияе и от  високите възнаграждения.

„Средното възнаграждение в IT сектора е с 3 пъти повече от средното за страната. Нетно заплащане у нас е средно 3500 лв.“

Томов сподели, че се наблюдава тенденция световни компании в сферата да отварят офиси в България, които не са ситуирани само в София.

„България е привлекателна страна за инвестиции, защото имаме добри и квалифицирани кадри в сферата на софтуерните технологии. Освен това целия процес, за да стъпят на нашия пазар е доста комфортен за компаниите. Ако вземем процес за отваряне на фирма у нас, той е доста лесен в сравнение с други европейски страни.“

Друга тенденция е, че близо 40% от позициите, които се предлагат от световни брандове, които са работодатели в IT сектора, са за дистанционна работа.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
0
 
3
 
22
Shadow1 до: mrynmryn
преди 1 месец
Няма профилна снимка
София може да побере още 5.6млн. човека. Ако се случи тогава цялата останала територия на държавата ще стане като голям природен парк. Виждаш ли, има и плюсове всички да отидат в София.
1
 
6
 
21
khao до: mrynmryn
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Софийското поле сигурно може да побере 10 млн жители... еее ще станем като Мексико сити... ама на кой му пука
1
 
5
 
20
khao до: mrynmryn
преди 1 месец
Няма профилна снимка
разбирам те и принципно си прав, данъчните облекчения пак са даване на пари, индиректно !... но нещата не са толкова прости.
Ти искаш нашите политици да мислят дългосрочно и да не крадът, искаш нашите бизнесмени да мислят дългосрочно, искаш хората да мислят освен за себе си и за другите.... еми не стават така нещата.
Един бръз въпрос... ако всичко дето искаш се беше случило, първо това е тежест за бюджета, второ народа нямаше да се изсели в София и нямаше цените на жилищата да се балонизират така... още загуба на приходи, а те крадът от тия пари..... та що да го правят?
1
 
6
 
19
mrynmryn до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Според теб колко още хора може да побере София? Държавата има нужда от сериозна децентрализация, не говоря само за ИТ сектора, а като цяло. Да не говорим за Северозападна България, единственият им шанс е след 100г., да попаднат в границите на София-област, ако се разшири още. Не говоря за пари раздавани на калпак, може да има данъчни облекчения, предоставяни на общински земи, за големи предприятия и от сорта. Всички държавни служби са в София, нима не плащаме всички данъци? Защо всички да са там? Дянков колкото и да беше мизерен, поне искаше да премести митниците в Русе.

Тоя проблем не е само у нас, но с нашето население, се усеща по-сериозно от други държави, където населението не се стапя с по 50к човека годишно.
3
 
1
 
18
khao до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
на мен... ама тъпия ютуб що не ми праща нотификешън!!

Още от Bloomberg TV
Драганов: България сгреши с подкрепата за зеления сертификат