IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подходящ ли е моментът за теглене на кредит?

Тегленето на ипотечен и потребителски кредит трябва да бъде част от един по-широк план, смята кредитният консултант Николай Устамитев

12:50 | 22.08.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Сега е подходящ момент за теглене на всякакъв вид кредити, но при условие, че имаме ясна цел за прилагане на банковото финансиране. Това коментира финансовият консултант в Кредитланд Николай Устамитев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Тегленето на ипотечен и потребителски кредит трябва да бъде част от един по-широк план. Тоест, не трябва да теглим кредити само защото лихвите са ниски, а трябва да знаем защо ги теглим. Що са отнася до рефинансиращите кредити, моментът е добър“, посочи експертът.

Според него в България сме свидетели на една странна ситуация, въпреки че се опитваме да подражаваме на страни с развита банкова система.

"Оказва се, че месечната вноска по кредит в български клон на дадена банка може да достигне между 50-70% от нетните приходи в зависимост от типа кредит, докато във въпросните страни таванът е по-близо до 30-35% от месечните финанси на кредитоискателите", посочи Устамитев.

Той обясни, че в случай на временна невъзможност за изплащане на заема се предвиждат застраховки от различни застрахователни компании, които поемат до шест месечни вноски.

"Но, както всяко „искам“ в този живот, и това се заплаща допълнително, което в крайна сметка оскъпява кредита“, допълни той.

По думите на финансовия консултант най-добрите условия за ипотечните кредити в България са за период между 20-25 години, като с всяка следващата година над този срок рискът за банката расте и следователно условията по кредита се влошават.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 0
Kolaicho
преди 4 години
Нищо не се знае - кредитите са супер ниски в момента, съответно цените са високи.След време, когато се ребалансират нещата при една кризичка, лихвите ще се вдигнат, но цените на имотите ще са по-ниски.Малко е въпрос на избор и възможности.Отделно - що да не паднат още лихвите? В Европа вече налагат наказателни лихви по депозити. Въпрос на време е да го направят и за масовия човек (засега е при депозити от над 1-2 милиона). Ама тогава всеки ще почне да купува имоти и ще стане една..:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Ами да, винаги партия ГРОБ може да удари едно рамо,като го закъсаш с вноските.Държавната каца е безотчетна с тая стъкмистика и НАП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 33
s3
преди 4 години
По-подходящ момент от сегашния едва ли ще се появи. Сега е момента за апартамента, както се казва. Ипотечните кредити, а и потребителските са на минимално ниски лихвени нива, ако човек не вземе сега, после има да се чуди как е проспал пак момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още